Forskningsprojekt > Satire Research Network > Nyhed

Forskernes formidling om satire på Videnskab.dk

Forskerne i Satire Research Network har formidlet om satire bl.a. på netmediet videnskab.dk. Her er samlet en række publikationer og medieomtale fra videnskab.dk.
Videnskab.dk

Læs artikler om satire på videnskab.dk

 

Religionssatire kan have været vigtigere for vores værdier end religion 

En afhandling om Europas satire-historie argumenterer for, at det at gøre nar af kristendommen har gjort mere for at forme moderne samfundsværdier end religionen selv. 

Kilder: Dennis Meyhoff Brink (KU) og Ida Klitgård (RUC)

 

Forskere: DR’s kritiserede programserie er IKKE satire

Retorikprofessor sammenligner DR’s brug af ordet satire om ny programserie med, da Donald Trump kaldte desinfektionsmiddel for en mulig kur mod corona.

Kilder: Christian Kock (KU), Ida Klitgård (RUC), Louise Brix Jacobsen (AAU), Maja Horst (DTU)
 

Satireforsker: Demokratiet har brug for et program som Den Korte Radioavis

Nødvendigt, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm gjorde os mistroiske, siger en forsker. Men satiren har en bagside, påpeger en anden.

Kilder: Dennis Meyhoff Brink (KU), Hanne Bruuns profil (AU)

 

Sådan skal satire om religion forstås

Muhammed-krisen har vist, at vi ikke er gode nok til at forstå religionssatire. Det mener en dansk forsker, der derfor har udviklet en ny satire-teori.

Kilder: Dennis Meyhoff Brink på litteraturnu.dk, Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten

 

Religions-satire har altid skabt splid

Det er langtfra nyt, at religionssatire skaber debat, som det skete efter Muhammed-krisen. Der er en lang tradition for, at nogle vil spotte i ytringsfrihedens navn, imens andre ønsker en rummelig, opbyggelig humor.

Kilder: Artikler skrevet af Dennis Meyhoff Brink

 

Hvorfor er danskerne ikke så sjove, som de selv tror?

BOGOMTALE: Hvert land har sit eget nationale humorfællesskab, og hvad der er sjovt for en dansker, kan virke stødende på en svensker eller en franskmand.

Kilder: Lita Lundquists (CBS), ‘Humorsocialisering. Hvorfor er danskerne (ikke) så sjove (som de selv tror)?’. Samfundslitteratur (2020).

 

Vi er i pinlighedens tidsalder

Amatørisme og taberdyrkelse hører til tidens hotteste form for underholdning. Især tv-medierne bugner med programmer, der afslører nye strømninger i vores kultur.

Kilder: TV-underholdning: flermedialitet og viden – forskningsprojekt på Aarhus Universitet, Funny Business Inc – danske stand-up komikere, Massemedier (Leksikon for det 21. århundrede)

 

Dirch var Danmarks første stand-up’er

Dirch Passer turnerede som den første danske komiker rundt til landets haller med et one-man-show. Hans komiske inspiration var den samme som nutidens stand-up’ere.

Kilder: Michael Eigtved (KU), Eigtved, Michael: Folkekomedien tur/retur. Humor og komik i den danske filmkultur, Eigtved, Michael: Den nye humorscene.