ESCO-projektet på RUC
I 2015 påbegyndte RUC, i samarbejde med Bygningsstyrelsen og Siemens, statens dengang største energioptimeringsprojekt med ESCO som projektform. I den forbindelse blev der etableret nye vvs-installationer, nyt ventilationssystem, nye fjernvarmecentraler, 6.500 m2 solceller på alle flade tage på campus, ligesom der har været kurser i optimering af bygningsbrug for driftspersonalet. Det har resulteret i en markant nedsættelse af RUC’s samlede energiforbrug.
ESCO er en projektform, hvor en energivirksomhed, i RUC’s tilfælde Siemens, beregner energibesparelsespotentialet ved en given energioptimering, hvorefter energioptimeringen gennemføres, og finansieres gennem den økonomiske besparelse, som følge af de opnåede energibesparelser. Energivirksomheden stiller sikkerhed for, at de fundne energibesparelser opnås i en given garantiperiode, i RUC’s tilfælde 5 år, og opnås besparelserne ikke, dækker energivirksomheden omkostningerne. Efter garantiperioden tilfalder den økonomiske besparelse fra energioptimeringen virksomheden, som har fået udført energioptimeringen, altså RUC. Projektet er på den måde omkostningsneutralt og relativt risikofrit.
Helhedsorienterede løsninger
Energioptimeringen fokuserer på helhedsløsninger og dermed en kombination af flere forskellige energioptimeringsløsninger. Det er der interessant læring i særligt på et universitet, og derfor er det ikke kun driftspersonalet, der er blevet opkvalificeret. Flere grupper studerende har skrevet semesterprojekter med ideer til ESCO projektet.
Gennem ESCO-projektet, fokus på pladsoptimering og andre sideløbende energiindsatser har vi opnået en markant reduktion i el-, varme- og vandforbrug de sidste 5 år.
RUC energibesparelser 2015-2019:
El: -33%
Varme: -29%
Vand: -31%
Overordnet (el og varme): - 30%
Kilde: sparenergi.dk
Klima- og miljøregnskab
RUC ønsker at fortsætte denne udvikling, og derfor fik RUC i 2020 udarbejdet et klima- og miljøregnskab af NIRAS. I regnskabet opgøres CO2-aftrykket for aktiviteter på tværs af hele værdikæden – både el, varme og vand, men også flyrejser, indkøb og affaldshåndtering. Med CO2 opgørelsen kan RUC prioritere fremtidige bæredygtighedstiltag, så der fokuseres på de områder hvor CO2 besparelsen er størst først. I rapporten er udarbejdet en liste over indikatorer, som vil danne ramme for RUC’s kommende indsatser inden for bæredygtig udvikling af campusdriften.
Læs rapporten Klima- og miljøregnskabet 2019 (pdf)
Læs mere om RUC, ESCO-energioptimering på Bygningsstyrelsens webside.