Bachelorstuderende Sandra
Sandra Bredgaard kom til Roskilde Universitet fra et sjællandsk gymnasium. Hun dyrker poledance på højt niveau, arbejder med at styrke kundeservice i en større virksomhed og hjælper til i en restaurant i København. Men først og fremmest er hun studerende på Naturvidenskabelig Bachelor, hvor hun bliver ekspert i biomedicin ved at kombinere fagene Molecular Biology og Medicinalbiologi.
Inden jeg for alvor gik i gang med at undersøge mulighederne, troede jeg, at jeg ville have læst molekylærbiologi på KU eller biomedicin på SDU. Men nærmest ved et tilfælde opdagede jeg, en dag jeg googlede rundt, hvor mange gode naturvidenskabelige tilbud, der er på Roskilde Universitet. Og da jeg så fik undersøgt det i dybden, så synes jeg bare, at studiemiljøet her, virkede langt mere attraktivt. Her kunne jeg bedre se mig selv.
Hvad er du så optaget af sådan rent studiemæssigt?
Jeg vil gerne kunne forstå og behandle sygdomme bedre. Jeg har ikke lagt mig fast på et bestemt sygdomsområde. Men sygdomme, der går ud over mange mennesker, synes jeg, er mega spændende.
Har du godt kunne arbejde med det allerede her i starten af studiet?
Ja, i projekterne er det jo kun ens eget ambitionsniveau, der sætter grænser for, hvad man kan. På andet semester lavede vi et samarbejde med en afdeling på et af de store danske hospitaler omkring en problemstilling, der er på mange sygehuse. En vis procentdel af patienterne har det nemlig med at besvime nogle dage efter de er blevet opereret. Også selvom de i øvrigt er sunde og raske, og selvom deres operation har været helt ukompliceret. Det er skidt for patienterne. Men det er faktisk også dyrt for sygehusene. Og i sidste ende betyder det, at samfundet jo får mindre sundhed for de penge, der bruges. Her var vi så inde på den afdeling sammen med vores vejleder og lave nogle matematiske modeller, som havde til formål at forudsige, hvem der ville besvime, hvis ikke man forebyggede aktivt.
Nu skal der selvfølgelig gøres meget før man kan udbrede sådan noget generelt til alle hospitalsafdelinger i Danmark, men pointen var også bare, at man faktisk kan gøre noget ved det. Og det er jo ret fantastisk, at man kan bruge matematik til på den måde at gøre en forskel. Som helt nystartet studerende.
Arbejder I så videre med det?
Det kunne vi sagtens have gjort. Men det var ligesom et afsluttet projekt, og det er jo også sjovt at prøve noget andet. I det projekt vi lige er gået i gang med, ser vi på, om man kan forbedre behandlingen af sukkersyge med ny viden om nogle af de bakterier, der er i tarmen. Det er også ret perspektivrigt.
Hvad drømmer du så om, altså sådan helt personligt?
Inden jeg startede på RUC, havde jeg ikke rigtigt nogen ide om at jeg kunne blive ph.d. Jeg kendte slet ikke til muligheden, tror jeg. Det gør jeg nu. Og det er det jeg vil. Uddannelsen giver mig rigtig god mulighed for at tage et semester eller to i USA. Men når jeg har været der, vil jeg gerne tilbage og måske have mit eget forskningslaboratorium. Det kunne være super cool. Og muligheden for at gøre det, er der faktisk.
Så hvad hvis du kunne vælge om?
Det var måske lidt tilfældigt, at jeg faldt over RUC. Og selvom projektarbejdet er benhårdt nogen gange, så er det også bare så fedt. Man lærer at spille sammen med andre om at gøre en forskel. Her adskiller RUC sig. Så 100 % jeg ville gøre det igen.