5 gode råd til valg af uddannelse
Står du over for at skulle vælge videregående uddannelse? Mulighederne er mange, og valget er svært. Så vi har spurgt Hanne Leth Andersen - rektor på Roskilde Universitet og professor i universitetspædagogik - om hjælp. Her kan du se hendes fem gode råd til, hvordan du bliver afklaret i dit studievalg. Du kan se hele interviewet i videoen ovenfor.
1. Engagement skaber udvikling, også personligt
Vælg en uddannelse, hvor du kan udvikle dig, så du bliver en dygtig og kompetent person med mulighed for at varetage flere forskellige jobs i dit liv. Det er vigtigt, at du bruger både hjernen og hjertet. Og så skal du spørge dig selv: Hvad skal der til for, at jeg kan engagere mig 110 % i en uddannelse? For det er engagement, der virkelig skaber værdi og udvikling.
2. Interessen driver værket
Du er i gang med at uddanne dig til en verden, som du samtidig skal være med til at skabe. Det handler om natur, kultur og samfund. Så stil dig selv følgende spørgsmål, når du skal vælge uddannelse: Hvad har jeg været optaget af og dygtig til i min studietid indtil nu? Og hvad tænder jeg på? Hvor vil jeg gerne gøre en forskel?
Der er ikke mange, der forestiller sig at have det samme job resten af livet, og mange af os kommer til at varetage meget forskellige jobfunktioner i vores liv. Når du vælger ud fra, hvad der fanger dig, udvikler du i højere grad kompetencer og kreativitet og kan lettere anvende din faglighed på nye områder.
3. Individualist eller teamplayer
Undersøg, hvilke arbejdsformer, der er de steder, du har mulighed for at studere. Er der mange forelæsninger og meget teori, eller er det praksis- og projektorienteret? Vil du gerne have opgaver stillet af en lærer, arbejde selvstændigt og alene eller tæt sammen med andre?
Du kan spørge dig selv: Hvordan arbejder jeg bedst? Tænker jeg meget logisk eller analytisk? Er jeg god til at finde eksempler? Er jeg god til at kommunikere? Hvilken type opgaver har jeg været god til indtil videre? Og hvordan kan jeg bedst lide at arbejde?
Derudover er det vigtigt at undersøge, hvordan uddannelsen forholder sig til virkeligheden. Er der mulighed for at anvende det du lærer i praksis og samarbejde med virksomheder eksempelvis?
4. Personlige mål
Igennem din uddannelse bliver du også formet som menneske. Uddannelse er i høj grad også dannelse. Så tænk på, hvordan du kan få de bedste rammer for at udvikle dig som menneske. Og husk, at virksomheder ansætter mennesker ikke robotter.
5. Uddannelser er som kærester
… Der er mange mulige derude, og der er helt sikkert mange, du kan udvikle dig godt og smukt sammen med – hvis du engagerer dig.
Der er mange uddannelser, der kan være rigtige for det, du ønsker. Og husk, at en universitetsuddannelse er bygget op sådan, at du først vælger en bacheloruddannelse. Den giver adgang til flere forskellige kandidatuddannelser, dvs. at du ikke vælger for hele dit uddannelsesliv her og nu; du vælger for første del af dit uddannelsesliv og kan derefter justere på retningen
Held og lykke med dit uddannelsesvalg.