Forskningsprojekt > At danse med Parkinson > Nyhed

Tegner i projektet: Clara Jetsmark

Til projektet vil tegner Clara Jetsmark udvikle grafiske fortællinger i samarbejde med danserne (personer med Parkinson og deres partnere fra fem Parkinsondansehold), der deltager i projektet som medforskere. Fortællingerne udvikler de sammen på baggrund af projektets fortællerværksteder. En af tegneseriens styrker er nemlig at fortælle de intime og nogen gange svære historier, påpeger Clara.
To tegninger af Clara Jetsmark
"ADHD" og "Are you there" af Clara Jetsmark

 

Clara Jetsmark er illustrator og tegneserieskaber. Hun færdiggjorde sin uddannelse på animationsskolen ved VIA University College i 2017, hvor hun samme år vandt Ping Prisen for bedste danske debut for hendes tegneserie ”My Dead Mother”. Efterfølgende har Clara blandt andet været illustrator ved TV2, illustreret artikler til aviser og produceret animationer til online videoer. 

”De fleste har en lidt snæver opfattelse af, hvad tegneserier er, men tegneserier er meget mere og kan mange ting, alt efter hvordan man griber det an”, fortæller Clara. ”Tegneserier udfordrer nemlig læseren og kræver, at læseren selv udfylder hullerne. De inviterer til en dialog og en medindlevelse fra læseren og giver læseren valg. På den måde er det også et ret intimt medie.”

Når Clara selv skal skildre andres fortællinger handler det om at have sympati og en stærk indlevelsesevne. ”Evnen til indlevelse fascinerer mig meget, fordi man bliver udfordret til, så vidt som muligt, at stå i en andens sko. Men det kan også være svært, hvis det drejer sig om nogle svære emner. Hvis emnerne bliver svære at forholde sig til, prøver jeg at arbejde mig igennem det, med det jeg selv ville kalde for ’grafisk respekt’. Dvs. uden at man karikerer eller overdriver. Det handler altså om at finde frem til kernen af det, der bliver fortalt og så fokusere på det,” forklarer hun. 

I sine tegninger er det ofte et bestemt formsprog og farvepallet, men også måder at lave kompositioner på, som hun vender tilbage til. ”Jeg har fået at vide, at jeg er god til at lave ret simple tegninger, som alligevel indeholder meget (information og sensibilitet), og det passer nok fint, da jeg godt kan lide tanken om præcision,” fortæller Clara. Som udgangspunkt kan hun dog godt lide at prøve nye ting af, for i sidste ende handler det om historien og det formsprog og den stemning, den kræver.  

Som tegner i projektet giverdansens betydning genklang hos Clara personligt. Hun forklarer: ”Jeg bruger selv dans som terapiform, og det fylder meget i min hverdag. Jeg går til freeform dance, hvor det handler om at lytte til sin krop, udtrykke sig, give slip og tænke med kroppen i stedet for med hovedet. Det er utroligt givende, når man ellers bruger det meste af dagen på at sidde ned og arbejde. Så det, at dans kan afhjælpe folk med Parkinson, overraskede mig ikke!”


Hvis man vil se mere om Clara Jetsmark, kan man besøge hendes hjemmeside: www.clarajetsmark.com