Sommersprogkursus i dansk for internationale studerende 2020 – online
Ekstra: På grund af Covid-19 bliver kulturstipendierne til sommersprogkurser i Danmark i 2020 i stedet for udbudt online
Vi har ekstraordinært lige nu en ny optagelsesrunde til at søge et stipendium til et online sprogkursus i dansk for internationale studerende. Tilmeldingsfrist er den 1. juli. Det er gratis at deltage i online-kurset, når du har fået tildelt et stipendium.
Studerer du dansk på et universitet uden for Danmark, og ønsker du søge et kulturstipendiat for internationale studerende, så tilbyder Roskilde Universitet et kursus på tre uger i perioden fra den 20. juli til den 7. august.
Målgruppen er dig, der ved kursusstart har sprogkompetence på minimum B1-niveau, eller behersker B2-niveau.
Du kommer ikke til at besøge Roskilde fysisk denne gang, men i det kulturelle program på onlinekurset tager vi dig med på en virtuel rejse, hvor du kommer til at opleve byens attraktioner og livet i Danmark. Roskilde-området bliver kaldt for ”nationens vugge” og har sagnkonger, vikinger og en domkirke på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.
Sprogkursets indhold
Sprogkurset består fast af fire daglige lektioner i dansk – i alt 60 lektioner. Dansklektionerne ligger om formiddagen. Undervisningen foregår i samspil med det kulturelle program, som ligger om eftermiddagen og enkelte gange om aftenen. Derudover tilbyder vi dig at deltage i nogle frivillige sociale og faglige aktiviteter online.
På sprogkurset arbejder vi tematisk med dansk kultur på forskellige niveauer:
- I den første uge sætter vi fokus på kulturarv og samfundskultur. Ud over attraktionerne i Roskilde-området tager vi også på et virtuelt besøg til magtens centrum i Danmark: Slotholmen i Købehavn med bl.a. Folketinget og Dronningens Repræsentationslokaler.
- I anden uge fordyber vi os i finkulturen og arbejder med dansk arkitektur, teater og litteratur.
- Den tredje uge handler om hverdagskultur og identitet. Vi arbejder med sociale medier såvel sprogligt som i praksis med små produktioner. Vi tager også på en virtuel tur til museet for pop, rock og ungdomskultur: Ragnarock.
Danskundervisningen
Undervisningen online foregår via platformen Zoom. Sprogundervisningen afholdes på niveau B1-B2, og fokus vil fortrinsvis være den mundtlige kommunikative kompetence. Undervisningen er bygges op om et antal temaer og hverdagskulturelle forhold og vil hovedsalig benytte en task-baseret tilgang, hvor den mundtlige interaktion i samtale, diskussioner og fremlæggelser vil blive vægtet højt samtidig med at fokus på grammatisk korrekthed og ordforrådstræning vil indgå i opgaveløsningen.
Skriftlige opgaver vil desuden indgå som støtte til de øvrige aktiviteter ligesom udtale- og lytteopgaver vil blive en integreret del af undervisningen. Undervisningen vil foregå i vekselvirkning mellem plenumøvelser og arbejde i mindre grupper, inddelt efter de studerendes sproglige niveau.
Det kulturelle program og de frivillige aktiviteter
Det kulturelle program veksler mellem faglige oplæg og de virtuelle besøg ”on location” på kulturinstitutioner og i kulturlandskabet. Det er som hovedregel dansklektorerne, der står for det kulturelle aktiviteter. Derfor kan vil vi etablere en tæt faglig sammenhæng mellem sprogundervisningen og det kulturelle program.
I det kulturelle program vil det autentiske talte sprog være i fokus, og aktiviteterne vil blive tilpasset forskellige sprogniveauer således at både kursister på et B1-niveau og kursister, som har ligger i den høje ende af B2-niveauet og på nogle parametre C1-niveauet vil kunne udfordres sprogligt.
Det foreløbige program for sommersprogkurset 2020 kan ses her.
Datoer
Sprogkurset online foregår i perioden fra mandag den 20 juli til fredag den 7. august 2020.
Sådan søger du et stipendiat til at deltage gratis i et online-kursus i dansk.
Ansøgningsfrist er den 1. juli. Ansøgningsskemaet finder du her.
Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål til kursets indhold, kan du kontakte susanhar@ruc.dk eller imt-master@ruc.dk med attention til kursusansvarlige Susanne Haraszuk.
Udsagn fra tidligere deltagere på sommersprogkurset
Presseomtale
Læs og se video om tidligere deltageres udbytte i sommersprogkurset i Dagbladet Roskildes e-paper.
Læs reportage fra sommersprogkurset på Uddannelses- og Forskningsministeriets webside:
Dansk læres bare bedst i Danmark
Tværfagligt fokus på den danske kultur og den oplevelsesbaserede undervisningsform...
Zuzanna Zywert fra Polen deltog i sommerkurset i 2016 - læs hendes beretning
Sommerkurset i dansk på RUC i 2016 var helt klart en god oplevelse. Først og fremmest fik jeg en mulighed for at møde andre danskstuderende fra hele Europa; nogle af dem er jeg stadig – 2,5 år senere – i kontakt med...