| Nyhed

To talentfulde ph.d.-studerende fra RUC skal på EliteForsk-ophold i udlandet

Med et EliteForsk-rejsestipendium får to forskere fra RUC mulighed for at rejse til henholdsvis University of Helsinki og Uppsala Universitet og være en del af universiternes forskningsmiljøer for en længere periode.
elite
Ayan Yasin Abdi og Nina Halberg. Foto: Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM).


Ph.d.-stipendiater Ayan Yasin Abdi og Nina Halberg fra Roskilde Universitet modtager et EliteForsk Rejsestipendium. Stipendierne bliver overrakt i dag af Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ved den årlige EliteForsk-prisuddeling.

Årsager til migration

Ayan Yasin Abdi forsker i årsagerne til, hvorfor somaliere fra Vesten migrerer til Tyrkiet.

I sit ph.d.-projekt har hun bl.a. udført syv måneders autoetnografisk feltarbejde i Tyrkiet. Hun studerer diaspora-somaliere, der fra Vesten, herunder Danmark, vælger at migrere til Tyrkiet. Ved at undersøge både fravalget af Vesten og tilvalget af Tyrkiet skaber hendes forskningsprojekt nye perspektiver på mobilitetsforskningen.

Et EliteForsk-rejsestipendie vil gøre det muligt for Ayan Yasin Abdi at tage på ophold som gæsteforsker hos University of Helsinki, Finland. Med et Fulbright-legat var hun i efteråret 2022 på forskningsophold på University of Minnesota, i USA, som har den største diaspora-somaliske population i USA. Finland har den tredjestørste diaspora-somaliske population i Europa, og et forskningsophold der giver bl.a. mulighed for fortsætte og udbygge netværket og for at dele sin forskning med både studerende og kollegaer internationalt.  

Læs længere artikel om Ayan Abdis forskning på ufm.dk 

Ulighed for etniske minoritetspatienter i sundhedsvæsnet

Forskning har vist, at social ulighed i sundhed er udtalt og stigende i gruppen, vi definerer som etniske minoriteter. Men man ved ikke meget om, hvorfor og hvordan uligheden opstår. På baggrund af etnografisk feltarbejde på to hospitaler, forsøger Nina Halbergs i sit ph.d.-projekt at blive klogere på både ulighedsskabende og lighedsskabende praksisser i sundhedsvæsnet.

Med EliteForsk-rejsestipendium får Nina Halberg mulighed for et ophold i et skandinavisk forskningsmiljø på Sociologisk Institut, Uppsala Universitet i Sverige ved den anerkendte professor i sociologi Hannah Bradby, som netop forsker i etnicitet og sundhed.

Læs længere artikel om Nina Halbergs ph.d.-projekt på ufm.dk

Mere information

For yderligere information kontakt:

  • Ph.d.-stipendiat Nina Halberg, Institut for Mennesker og Teknologi, ninah@ruc.dk, mobil: 4052 6639
  • Ph.d.-stipendiat Ayan Yasin Abdi, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, ayan@ruc.dk, tlf: 4674 2274.
  • Pressekonsulent Camilla Buchardt, camilbu@ruc.dk, mobil: 2238 8282

 

 

Om EliteForsk-rejsestipendier

EliteForsk-rejsestipendierne er på 200.000 kr. og skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved stærke internationale forskningsmiljøer. Studieopholdene har til formål at understøtte internationaliseringen af dansk forskning.