| Nyhed

Sundhedsforsker vinder RUC’s formidlingspris

Alexandra Jønsson forsker i ulighed i sundhed og har især gjort sig bemærket i debatten om overdiagnostik.
Alexandra Jønsson
RUC's forskningsformidlingspris er på 25.000 kr. og gives til forskningsaktiviteter.


Lektor i sundhed og antropolog Alexandra Jønsson er blevet hædret med RUC's forskningsformidlingspris. Prisen gives til en forsker eller en gruppe forskere, der har ydet en særlig formidlingsindsats inden for det seneste år. 

Alexandra Jønssons forskning og formidling bærer præg af, at hun tør gå mod strømmen. Hun har som forsker sat debatten om overdiagnosticering i det danske sundhedsvæsen på dagsordenen både blandt politikere, sundhedsprofessionelle og i den bredere befolkning. Som forsker arbejder hun tværfagligt som antropolog med inspiration fra sociologi og medicin.

Om begrundelsen for, at prisen i år går til Alexandra Jønsson udtaler priskomitéen bl.a.:

”Det er dilemmafyldt og kontroversielt at tale om, at man skal turde gøre mindre i sundhedsvæsenet – og at overdiagnosticering risikerer at gøre os alle til patienter og skabe unødig utryghed. Denne forsker har forstået at rejse debatten på en respektfuld og saglig måde, så hun reelt bliver lyttet til.”

”Årets vinder af forskningsformidlingsprisen er en forsker, som har formidlet sin forskning i et højaktuelt felt, hvor man skal holde tungen lige i munden for at finde en god balance mellem sund fornuft og velfærdssamfundets sårbarhed for politiske vinde,” lyder det videre.
 

Jønsson
Prisen blev overrakt af prorektor Peter Kjær ved RUC's årsfest.

Fakta:

RUC's forskningsformidlingspris er på samlet 25.000 kr. og gives til forskningsaktiviteter. Prisen bliver uddelt én gang om året.

Priskomitéen består af:

  • Vibeke Hjortlund, chefredaktør på videnskab.dk 
  • René la Cour Sell, direktør, Roskilde Kongres- og Idrætscenter
  • Elisabeth Hvas, vicedirektør for Kommunikation og Rektorsekretariat