| Nyhed

RUC vært for europæisk eliteuddannelse i sikkerheds- og forsvarspolitik

Roskilde Universitet var i foråret vært for Det Europæiske Sikkerheds- og Forsvarsakademis (ESDC) flagskibsuddannelse. Det var første gang, at en dansk institution var vært for kurset, hvor ledere og diplomater fra 22 EU-lande fulgte det særlige uddannelsesforløb.
Campus med studerende på Roskilde Universitet


Fra den 17. til den 21. april fik Institut For samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet besøg af 74 deltagere fra 22 EU-lande. De skulle deltage i et modul af uddannelsen High-level Course on Common Security and Defence Policy. Samtlige deltagere har ledende eller højt profilerede stillinger inden for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område.

Ifølge programansvarlig Peter Horne Zartsdahl, som er RUC’s repræsentant i ESDC, var det en stor begivenhed, at uddannelsen afholdt et modul på Roskilde Universitet. 

”Det er første gang nogensinde, at Danmark er vært for et modul. Jeg håber, at vi får demonstreret, hvordan RUC’s problembaserede tilgang til forskning og læring er ideel til praksisimplementering – også på højere uddannelser og kurser for chefniveauet i for eksempel EU,” siger han.

Kurset i Security and Defence Policy er det Europæiske Sikkerheds- og Forsvarsakademis (ESDC) flagskibsuddannelse. Det er 18. gang uddannelsen afholdes, og den er bygget op af fire ét-uges-moduler, som finder sted i fire EU-værtslande med max to pladser per medlemsland per år.

”Deltagerne skal arbejde problemorienteret og dybdegående med EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske missioner og operationer med fokus på blandt andet civil-militær samtænkning og relationer både i missionsplanlægning og eksekvering,” forklarer Peter Horne Zartsdahl.
 

Fokus på eksterne partnere 

Ifølge RUC’s programansvarlige er det universitetets opgave at udfordre og udvikle deltagernes tilgange til deres nuværende og kommende tjeneste inden for EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske område.

”Vi har ansøgt om værtskabet for at vise værdien af problemorienterede og forskningsbaserede bidrag til det højeste uddannelsesniveau inden for EU’s fælles sikkerhedspolitik. Vægten i det danske modul er på eksterne partnere – for eksempel fra statsinstitutioner og civilsamfund i de lande, hvor missionerne finder sted. Det står i kontrast til, at kurset normalt har et mere indadvendt fokus, hvor uddannelsen fokuserer på perspektiver fra EU’s egne institutioner,” siger Peter Horne Zartsdahl.

Roskilde Universitet delte værtskabet med Forsvarsakademiet, så der også gennemførtes halvanden dag af kurset ved Forsvarsakademiet på Svanemøllens Kaserne. Derudover bidrog Royal Institute for International Relations, Det belgiske Royal Higher Institute for Defence, Finlands Police University College og Austrian National Defence Academy.
 

Yderligere information

Kontakt programansvarlige Peter Horne Zartsdahl på 4674 2124 eller pdhk@ruc.dk.