| Nyhed

RUC får EU-bevilling til innovativ europæisk universitetsalliance

Sammen med fire andre europæiske universiteter danner Roskilde Universitet en alliance, der modtager cirka fem millioner euro fra Europa-Kommissionen over de næste tre år.
EU-flag
Roskilde Universitet danner alliance med Université Paris 8 (Frankrig), Universität Konstanz (Tyskland), New Bulgarian University (Bulgarien) og The University of the Aegean (Grækenland). Grafik: Colourbox


Europa-Kommissionen vil styrke strategiske partnerskaber mellem europæiske universiteter gennem tiltaget European Universities Initiative, et af de højst profilerede initiativer i opbygningen af et europæisk uddannelsesområde, og 24 nye alliancer på tværs af kontinentet er netop blevet godkendt. En af alliancerne er The European Reform University Alliance, som samler fem yngre reformuniversiteter herunder Roskilde Universitet.

Reformuniversiteterne er grundlagt for at nytænke, hvad et universitet er og bør være. Alliancens øvrige universiteter er Université Paris 8 (Frankrig), Universität Konstanz (Tyskland), New Bulgarian University (Bulgarien) og The University of the Aegean (Grækenland).

”Formålet med alliancen er at skabe et tæt samarbejde mellem interessante reformuniversiteter i Europa. Vi håber, at samarbejdet giver os mulighed for at forny os selv og lære af hinandens erfaringer. Samtidig håber vi, at alliancen vil kunne fungere som et samlingspunkt for alternativ og innovativ universitetstænkning i Europa og i verden,” siger Roskilde Universitets rektor Hanne Leth Andersen.

Partnerne i The European Reform University Alliance vil skabe et netværk med de samme mål og værdier om eksempelvis tværfaglighed og kritisk tænkning inden for forskning, undervisning og udvikling af institutionerne. Alliancen skal blandt andet være med til at sikre udveksling af innovative undervisnings- og læringsformer, ligesom samarbejdet skal være med til at sikre en bedre studentermobilitet ved at tilbyde studier, som er fleksible, og som kan gennemføres på tværs af Europa.

”RUC’s særlige opgave bliver at koordinere en tænketank for alliancen. Tænketanken skal indsamle informationer om eksperimenter og innovativ undervisning, læring og forskning på tværs af alliancen og i resten af verden og komme med idéer til, hvordan fremtidens universiteter vil kunne se ud. Her har vi koordinatorrollen, men tænketanken skal samle folk fra alle de europæiske reformuniversiteter. Fremover er det idéen, at vi skal gøre meget mere sammen,” siger lektor Kasper Risbjerg Eskildsen, der repræsenterer Roskilde Universitet i udviklingsarbejdet.

Ambitionerne handler om at skabe et fællesskab for studerende og ansatte – både fysisk og virtuelt - på tværs af universiteterne i de forskellige lande og uddanne en ny generation af kreative europæere, der kan samarbejde på tværs af sprog, landegrænser og fagligheder for at finde nye løsninger på tidens store samfundsmæssige udfordringer.

The European Reform University Alliance har formuleret en fælles vision, der strækker sig over 10 år, og i første omgang løber alliancens projektperiode fra efteråret 2020 og tre år frem. Samarbejdet bliver i denne periode støttet med cirka fem millioner euro fra EU's Erasmus+- og Horizon 2020-programmer. Europa-Kommissionen giver de enkelte alliancer, der strækker sig over EU’s medlemslande og samarbejdslande, titel af ’European University’.

Læs mere om European Universities Initiative hos Europa-Kommissionen.