| Nyhed

Regeringen vil udlægge klimavenlig asfalt på statsvejene

Den nye regering har besluttet, at der skal klimavenlig asfalt på statsveje i 2020, meddelte Transport- og Boligministeriet tidligere på ugen. Den klimavenlige asfalt er bl.a. udviklet af Roskilde Universitet.
Professor Jeppe Dyre - Foto Uffe Weng
Professor i fysik Jeppe Dyre har ledet forskningsprojekterne bag klimavenlig asfalt. Foto: Uffe Weng


De to forskningsprojekter, der førte til udviklingen af den klimavenlige asfalt, er ledet af professor i fysik Jeppe Dyre, og begge forskningsprojekter er støttet af Innovationsfonden. Forskningen fra RUC bestod primært i grundlæggende forskning i rullemodstand.

”Regeringens beslutning er en god nyhed. Den nye asfalt støjer mindre end standardasfalt, hvilket giver en ekstra gevinst. Ganske vist er besparelsen mindre, end vi ambitiøst stilede efter, men asfalten er fortsat en gevinst både for miljø og for pengepung, altså en win-win-situation for alle. Det er første gang, klimavenlig asfalt udlægges konsekvent, så Danmark bliver et foregangsland på området,” siger fysikprofessor Jeppe Dyre.

Regeringens beslutning sker som opfølgning på en ny rapport fra Vejdirektoratet, som netop slår fast, at asfalten fører til mindre CO2-udledning og luftforurening fra trafikken. Udover at være energibesparende og støjreducerende synes den nye asfalttype også at være mere holdbar over tid end andre asfalttyper, lyder en af konklusionerne fra rapporten.

”Den klimavenlige asfalt har vist sig at have rigtig mange fordele. Det gælder både for miljøet og for trafikanterne, som oplever sparede udgifter til brændstof, samtidig med, at de får en bedre køreoplevelse, der støjer mindre for naboerne. Det er derfor en asfalttype, som jeg synes, vi fremadrettet skal satse på,” siger transportminister Benny Engelbrecht i nyheden på Transport- og Boligministeriets hjemmeside.

Den nuværende regerings beslutning er en opfølgning på en lignende beslutning, som den tidligere regering traf.

Se en video om RUC-forskernes arbejde med klimaasfalt.

Læs nyheden fra Transport- og Boligministeriet.