| Nyhed

Pandemiforsker fra RUC modtager UFM’s formidlingspris

Professor Lone Simonsen har formået at gøre kompliceret ny viden om corona-pandemien jordnær og relevant for danskerne i en kritisk tid. For den indsats hædres professoren med Forskningskommunikationsprisen 2021.
Lone Simonsen
Lone Simonsen fra Institut for Naturvidenskab og Miljø vinder Uddannelses- og forskningsministeriets Forskningskommunikationspris 2021.


Forskning har været altafgørende i både at forstå og løse den historiske krise, som corona-pandemien har bragt Danmark og resten af verden i. En af dem, der har været absolut bedst til at formidle sin forskning, er Lone Simonsen, professor på Institut for Naturvidenskab ved Roskilde Universitet. Hun bliver nu hyldet for sin formidling af corona-pandemien med tildelingen af Uddannelses- og Forskningsministeriets Forskningskommunikationspris 2021.

”Vi er meget stolte over, at Lone Simonsen i år modtager Forskningskommunikationsprisen. Hun repræsenterer om nogen kombinationen af internationalt forskningsniveau, brændende engagement, evne til at arbejde på tværs af discipliner, og stor lyst og evne til at kommunikere. Da verden blev kastet ud i Corona-krisen i foråret 2020, var hun med ét til stede på alle platforme. Ikke bare som en ekspert, der svarer på journalisternes spørgsmål, men også som en engageret forsker der midt i det hele stiller de påtrængende spørgsmål sammen med os, og som tillader sig at undres og tvivle. Lones forskningsformidling er modig, mangesidig og menneskelig. Det skaber både tillid og respekt,” siger RUC’s prorektor med ansvar for forskning Peter Kjær.     

Fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen lyder det:

”Jeg har stor respekt for forskere, der stiller sig frem og fortæller os andre om den nyeste forskning. Under corona er det ekstra vigtigt, at alle har adgang til den nye viden, der løbende kommer frem. Især når det gælder et emne med så meget misinformation. Det har Lone Simonsen formået i meget høj grad. Derfor fortjener hun denne fine hæder.”
 

Juryens vurdering

Juryen, der har vurderet kandidaterne til Forskningskommunikationsprisen 2021, består af formandskabet i Danmarks Frie Forskningsfond og et ekspertpanel fra Videnskab.dk. Juryen fremhæver Lone Simonsens stærke kommunikative evner, viljen til at udtale sig ofte i tv og radio, og at hun effektivt benytter sin historiske indsigt til at sætte perspektiv på pandemien i et let forståeligt sprog. Desuden vurderer juryen, at Lone Simonsen har udmærket sig ved at fortolke og viderebringe de mange data og sammenlignelige erfaringer fra historiske hændelser, så folk kan handle på et oplyst grundlag.

Lone Simonsen har en kandidatgrad i biolog og kemi fra Roskilde Universitet og en ph.d.-grad fra USA. Hun har opbygget en specialviden inden for epidemiologi og har en længere årrække fra 2000 til 2015 arbejdet som seniorforsker på National Institutes of Health i USA. Lone Simonsen har siden 2018 været professor på RUC.

 

Kontakt:

Pressemedarbejder Camilla Buchardt: camilbu@ruc.dk, mobil: 2238 8282

Professor Lone Simonsen, e-mail: lonesimo@ruc.dk