| Nyhed

Nyudnævnt professor: ”Hvilke moralske principper skal begrunde, hvilke handlinger der bør straffes?”

Den nyudnævnte professor Thomas Søbirk Petersen har udgivet bogen ’Why Criminalize? New Perspectives on Normative Principles of Criminalization’.
Thomas Søbirk Petersen
Thomas Søbirk Petersen er tiltrådt som professor på RUC. Foto: Uffe Weng

 

At forbrydelser som fx voldtægt og mord bør kriminaliseres af staten, er de fleste enige om. Men enigheden ophører, når vi skal vurdere, om handlinger som fx abort, aktiv døshjælp og prostitution er handlinger, som staten skal straffe.

Det er spørgsmål som dette, der er fokus på i den nye bog af Thomas Søbirk Petersen ’Why Criminalize? New Perspectives on Normative Principles of Criminalization’.

Spørgsmålene har fået forskere inden for filosofi, statskundskab og jura til at rejse og diskutere forskellige svar på spørgsmålet: Efter hvilke moralske principper bør staten lade sig guide, når den skal beslutte, hvilke handlinger der bør kriminaliseres? Thomas Søbirk Petersens nye bog giver en ny kritik af velkendte og centrale principper inden for kriminalisering samt et forsvar for et nytteetisk kriminaliseringsprincip.

”Hvilke typer af handlinger, staten vælger at kriminalisere, har stor betydning for borgernes handlemuligheder og for, hvor mange og hvem der modtager en frihedsberøvende straf,” siger Thomas Søbirk Petersen.

I anledning af Thomas Søbirk Petersens tiltrædelse som professor i etik afholdes der en tiltrædelsesforelæsning, der tager udgangspunkt i hans nye bog. Forelæsningen har titlen ’Hvorfor bør staten kriminalisere visse typer af handlinger? En kritisk diskussion af skadesprincipper for kriminalisering’.
 

Mere information

For yderligere oplysninger kontakt:

Professor Thomas Søbirk Petersen, 46 74 22 81, thomassp@ruc.dk

Læs mere om bogen ’Why Criminalize? New Perspectives on Normative Principles of Criminalization’, der er udgivet på forlaget Springer.

Læs mere om Filosofi og Videnskabsteori på Roskilde Universitet.