| Tæt på videnskaben

Leder: Grøn forskning er også et politisk ansvar

RUC's rektor sætter sin lid til, at forskningsordførerne i det kommende år vil være opmærksomme på, at klimaforandringerne kalder på nye idéer og løsninger på tværs af forskningens forskellige fagområder.
Hanne Leth Andersen

Klimaforandringerne er en realitet, og de store miljøproblemer, de medfører, truer milliarder af mennesker.

Havene stiger, ekstremt vejr bliver mere almindeligt, og de konkrete forandringer er til at tage at føle på - også på vores egne breddegrader. Jyllinge ved Roskilde Fjord har eksempelvis været hårdt ramt af stormene i 2013 og i 2015, hvor indbyggerne måtte kæmpe for at forskanse deres huse mod vandskader. Den udfordring er ikke overstået.

Et nyt folketingsår er netop påbegyndt, og jeg sætter min lid til, at forskningsordførerne i det kommende år vil være opmærksomme på, at klimaforandringerne kalder på nye idéer og løsninger på tværs af forskningens forskellige fagområder. Og det skal helst gå stærkt.

Vi har brug for en debat om, hvordan vi gør Danmark til et eksperimentarium for grøn energi, miljøvenlig transport og bioøkonomisk vækst – for kampen mod klimaforandringerne er vigtig.

Læs artiklerne fra Rubrik med temaet miljø

Politikerne kan med fordel gå foran og vise behovet for prioritering, ikke mindst af en tværfaglig forståelse hvor miljø og mennesker tænkes sammen. Jeg ved, at mange både studerende og forskere er dybt engagerede i klima, miljø og energi. Men selv en stor og engageret indsats inden for de nuværende ressourcer er ikke tilstrækkelig. Flere af forskningsmidlerne bør fremover øremærkes til grøn forskning, hvis vi virkelig skal rykke på området. Klimaet lever sit eget liv, og vi har ikke tid til at tøve.