| Nyhed

Fatima AlZahra’a Alatraktchi udnævnt til et af de 100 største talenter i Danmark

Lektor i translationel biomedicin på Roskilde Universitet er blandt landets mest talentfulde unge ifølge Berlingskes Talent 100-liste.
Fatima
Fatima AlZahra’a Alatraktchi. Foto: Stine Heilmann.


Civilingeniør, high-tech-iværksætter, skønlitterær forfatter, ph.d. i nanoteknologi. Man kan sætte mange titler foran Fatima AlZahra’a Alatraktchi. I dag bliver hun hædret som en af de mest talentfulde unge på Berlingskes årlige Talent 100-liste, som de har offentliggjort i dag. 

Det er 20. gang, at Berlingske udvælger 100 unge mennesker (under 36 år), der har ”evnen og viljen til at nå helt til tops inden for dansk erhvervsliv eller det offentlige.”

Rollemodel
Fatima AlZahra’a Alatraktchi har en unik tværvidenskabelig baggrund, hvor hun behersker to forskellige videnskabelige områder. Hun er både nanofysiker og mikrobiolog og får de to forskellige discipliner til at gå op i en højere enhed. Hendes forskningsområde er at forstå bakterielle infektioner ved at studere bakteriers kommunikation med nanofysiske metoder. Med andre ord arbejder hun både på at afkode, hvad bakterier ”siger”, og interferere med deres kommunikation med henblik på at stoppe udviklingen af en infektion. 

Dekan for Naturvidenskab på RUC Susanne Sørensen glæder sig over udnævnelsen:

”Fatima AlZahra’a Alatraktchi er et naturvidenskabeligt forskningstalent ud over det sædvanlige. Jeg kan ikke forestille mig en bedre kandidat til Talent 100. Hun viser en vej, som på alle måder er til inspiration for unge, som gerne vil kombinere en interesse for naturvidenskab med andre fagligheder. Jeg har store forventninger til, at Fatima med sin store dedikation til at gøre en forskel kommer til at skabe betydelige resultater inden for de nærmeste år," siger hun.  

Vigtigt budskab 
Om at være udvalgt til Talent 100-listen siger Fatima AlZahra’a Alatraktchi selv:

”Det er fantastisk at blive anerkendt for mit arbejde, især når hverdagen er fyldt med op- og nedture. Jeg sætter pris på, at Berlingske vælger at sætte fokus på områder som forskning og naturvidenskab. Det sender et vigtigt budskab om vigtigheden af at udforske og forstå verden omkring os.”

 

Fakta

Mere om Fatima AlZahra’a Alatraktchi:
  • Lektor i translationel biomedicin på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet. 
  • Uddannet civilingeniør og ph.d. fra DTU og har modtaget en række priser og hædersbevisninger for sit arbejde, herunder ‘årets afhandling’ fra DTU, Lundbeck-fondens forskningstalentpris og L'Oréal-Unesco-prisen for kvinder i videnskab for sin forskning i sygdomsfremkaldende bakterier.
  • Hendes TEDx Talk, der handler om at bruge bakteriers kommunikation til at forudse sygdomsfremkaldende aktivitet har været set mere end 1,9 mio. gange og er tekstet på 19 forskellige sprog.
  • En af Danmarks få kvindelige stiftere af en high-tech startup.
  • I 2019 figurerede hun på det anerkendte amerikanske magasin Forbes' liste '30 under 30 - Europe', der hylder de aktuelt mest indflydelsesrige personer under 30 år inden for deres felt. 
  • Ved siden af sit videnskabelige arbejde skriver Fatima AlZahra’a Alatraktchi skønlitteratur. Hun har siden 2008 udgivet 5 bøger.