| Nyhed

Doktorafhandling: Historievidenskab har lært os at forstå verdens foranderlighed

I sin doktorafhandling sætter lektor Kasper Risbjerg Eskildsen fokus på et nyt perspektiv på den moderne historievidenskab, der trækker tråde fra Oplysningstiden og frem til i dag.
Kasper Risbjerg Eskildsen
Lektor Kasper Risbjerg Eskildsen.

 

Hvordan har fremkomsten af historievidenskaben, i Tyskland i perioden fra 1700 til 1900, formet den moderne verdensopfattelse?

Det undersøger lektor Kasper Risbjerg Eskildsen i sin doktorafhandling ’Modern Historiography in the Making: The German Sense of the Past, 1700-1900’, der blev udgivet som bog sidste år.

I afhandlingen peger Kasper Risbjerg Eskildsen på, hvordan den moderne historievidenskab trækker tråde fra Oplysningstiden, hvor den fungerede som et moderniserende projekt, der byggede på idealer som tolerance, åbenhed og reformvillighed.

Den form for historiografi, som blev praktiseret i Tyskland i de to århundreder, har været med til at præge, hvordan man ser på verden i dag.

”Betydningen af den kritiske og videnskabelige undersøgelse af fortiden er enorm. Den har lært os at forstå verdens foranderlighed og forskellighed. Når vi indser, at verden har forandret sig, og at tingene engang var anderledes, så åbner vi for muligheden for, at vi selv kan forandre os. Vi begriber, at vores nuværende selvforståelse nok også har sine begrænsninger og ikke vil holde for evigt,” siger Kasper Risbjerg Eskildsen.

Kasper Risbjerg Eskildsen fokuserer på praksis inden for forskning og uddannelse, når han undersøger, hvordan de lærde arbejdede med historie i perioden. Afhandlingen er bygget op om de mange forskellige steder, hvor historievidenskaben fandt og finder sted.

Kasper Risbjerg Eskildsen forsvarer sin afhandling den 17. april 2023 i Biografen, bygning 41 på Roskilde Universitet.

Afhandlingen er udgivet som bog på forlaget Bloomsbury Academic.