| Nyhed | Forskningsnyt

Bevilling til ny bog om en af 1100-tallets mest magtfulde og indflydelsesrige skikkelser

Professor (mso) Mia Münster-Swendsen modtager bevilling fra Carlsbergfondet til en bog om ærkebiskop Eskil af Lund.
Bøger 2 - Colourbox
Professor (mso) Mia Münster-Swendsen har arbejdet med Eskils internationale netværk og de korrespondancer, han har haft med samtidens store personligheder som paver, andre kirkeledere og tænkere. Foto: Colourbox


Ærkebiskop Eskil af Lund var en væsentlig religiøs og politisk figur i Skandinavien i det 12. århundrede, men alligevel er han ikke særligt velbeskrevet.

Ærkebiskoppen, som levede fra cirka 1100 til 1182, var ikke bare leder af kirken i Norden, men også en af samtidens mest magtfulde personer efter kongen, men der er aldrig skrevet en samlet, forskningsbaseret bog om Eskil. Nu har professor (mso) Mia Münster-Swendsen fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab modtaget en bevilling på 880.031 kroner fra Carlsbergfondets ’Semper Ardens’-pulje til at skrive en monografi om ærkebiskop Eskil af Lund.

Bogen kommer ikke kun til at handle om personen Eskil, men skal også bidrage med et nyt perspektiv på, hvordan den nordiske region blev udviklet i det 12. århundrede. Ærkebiskop Eskil bliver omdrejningspunktet til at fortælle om hans rolle og en periode, hvor Danmark og de nordiske riger trådte frem fra en perifer position til at spille en rolle i europæisk politik og i en latinskpræget kulturel sfære.

Bogen kommer til at beskrive nogle af de store samtidige samfundstendenser som statsdannelse, internationalisering og skabelsen af en paneuropæisk lærd elite.

De senere år har professor (mso) Mia Münster-Swendsen arbejdet med Eskils internationale netværk og de korrespondancer, han har haft med samtidens store personligheder som paver, andre kirkeledere og tænkere.

Det er planen, at bogen skal udkomme i både en engelsk og en dansk udgave.

Læs mere om projektet ’A Historical Biography of Archbishop Eskil of Lund (C. 1100-1182)’ på Carlsbergfondets hjemmeside.