Roskilde Universitet er sat i verden for at udfordre de akademiske traditioner og eksperimentere med nye måder at skabe og tilegne sig viden på.
Vi dyrker den projekt- og problemorienterede tilgang til vidensudvikling, fordi man opnår de mest relevante resultater ved at løse virkelige problemer i fællesskab med andre.
Vi dyrker tværfagligheden, fordi ingen væsentlige problemer kan løses ud fra ét fagligt synspunkt.
Og vi dyrker åbenheden, fordi vi tror på, at inddragelse og videndeling er en forudsætning for den frie tanke, demokrati, tolerance og vækst.
Fakta
6.900 studerende
960 ansatte (årsværk)
842 mio. kr. i årlig omsætning
Vi skal skabe de muligheder, ingen kan forestille sig endnu. Og vi skal være med til at skabe bæredygtige løsninger på fremtidens store udfordringer nationalt og globalt – inden for fx miljø, ulighed, demokrati, sundhed og kulturel sameksistens.
Hanne Leth Andersen, rektor, Roskilde Universitet
European Reform University Alliance
Roskilde universitet er en del af The European Reform University Alliance, hvor partnerne vil danne et netværk med fælles mål og værdier om eksempelvis tværfaglighed og kritisk tænkning inden for forskning, undervisning og udvikling af institutionerne. Alliancen skal sikre en udveksling af innovative undervisnings- og læringsformer og en studentermobilitet med fleksible studier, som kan gennemføres på tværs af Europa.
Ambitionen er at skabe et fællesskab for studerende og ansatte - både fysisk og virtuelt - på tværs af universiteterne i de forskellige lande og uddanne en ny generation af kreative europæere, der kan samarbejde på tværs af sprog, landegrænser og fagligheder og finde nye løsninger på tidens store samfundsmæssige udfordringer. Samarbejdet støttes af Europa-Kommissionen.
Roskilde Universitet indgår i Critical Edge Alliance - en global samarbejdsramme for universiteter, der fokuserer på studentcentreret læring, kritisk tænkning, tværfaglig læring, undervisning og forskning og socialt engagement. Critical Edge Alliance sigter mod at fortsætte, udvikle og forny disse traditioner.
Roskilde Universitet er medunderskriver af Magna Charta Universitatum - et dokument, der blev underskrevet af 388 rektorer fra hele Europa 18. september 1988, på jubilæumsdatoen for 900-året for Bologna Universitetet. Roskilde Universitet har i 2024 også underskrevet den nye version af Magna Charta Universitatum: MCU 2020. Dokumenterne indeholder principper for akademisk frihed og institutionel uafhængighed som de vigtigste retningslinjer for fremtidens universiteters selvforståelse og fremdrift.
Akademisk frihed er grundlaget for uafhængig forskning og søgen efter sandhed samt en barriere over for utilstedelig intervention fra både regeringer og interessegrupper.
Forskning, uddannelse og samarbejde er Roskilde Universitets vigtigste bidrag til en bæredygtig udvikling af samfundet. Læs hvordan i folderen om Roskilde Universitet - kort fortalt.
Du skal acceptere cookies for at kunne se videoer på ruc.dk
Alle Tiders Universitetsby
Roskilde Universitet ligger i Roskilde Kommune. Universitetet og kommunen arbejder sammen og løser virkelige problemer i fællesskab.Sammen står vi endnu stærkere, hvad enten det gælder kvalitetsuddannelse, lysfest på Kulturstrøget eller en plastfri fjord.