Ny bog kaster lys over ghettolisten
En ny bog udforsker ghettolistens udvikling, dens rolle i dansk politik og dens konsekvenser for bolig- og integrationspolitikken. Ghettolisten, som blev indført i 2010, var verdens første statsbestemte definition af en ghetto og har siden skabt debat og tiltrukket kritik både nationalt og internationalt.
Forskerne bag bogen er de tværfaglige byforskere Troels Schultz Larsen og Kristian Nagel Delica fra Roskilde Universitet. I bogen dykker de ned i ghettolistens historie, dens politiske brug og dens – ifølge forskerne - vidtrækkende konsekvenser.
”Listen har været genstand for massiv kritik, både fra nationale og internationale aktører. Blandt andet har FN’s Komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder kritiseret den for at være stigmatiserende og diskriminerende. Alligevel har listen overlevet, tilpasset sig og er i dag en fast del af dansk politik,” siger lektor i byudvikling og planlægning Kristian Nagel Delica.
Bogen ’Fragmenting Cities’ undersøger blandt andet:
- Hvorfor ghettolisten overlever, til trods for kritik
- Samspillet mellem politik, bureaukrati og den almennyttige sektors rolle
- Konsekvenserne af ghettolisten
I bogen argumenterer forfatterne for, at ghettolisten er blevet en politisk løftestang for en bred række dagsordener, og hvordan denne udvikling har flyttet fokus i boligpolitikken fra sikkerhed og lige adgang til gode boliger, til i stedet at handle om koncentrationen af mennesker fra samfundets bund i bestemte områder. Denne proces kulminerede med parallelsamfundsloven fra 2018, der ifølge forskerne institutionaliserede en statsbaseret diskrimination baseret på boligområder.
”Ghettolisten skaber yderligere afstand, modstand og en følelse af ikke at høre til, og den fjerner anerkendelsen af de mange, der arbejder med at forbedre forholdene lokalt. Samtidig har lovgivningen fra 2018 svækket den almene sektors modstandskraft og åbnet for privatiseringer, hvilket risikerer at underminere fundamentet for en af dansk velfærds hidtil største styrker,” siger lektor i socialvidenskab Troels Schultz Larsen.
Bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for boligpolitik, integrationsspørgsmål og velfærdsstaten. Den er udgivet på det britiske forlag Edward Elgar.
Læs mere om bogen på forlagets hjemmeside