Kenneth Reinicke: "Jeg har insisteret på at undersøge de svære sider af mænds adfærd"

En ph.d. om den italienske feministbevægelse førte Kenneth Reinicke ind i kønsforskningen, hvor han har markeret sig som en af Danmarks fremmeste forskere i mænd og maskulinitet. Det er både et privilegie og en udfordring at arbejde med et felt, hvor mange har holdninger og færre har respekt for viden og data, fortæller han her.
Lektor Kenneth Reinicke


Hvad forsker du i, og hvorfor valgte du netop det forskningsfelt?

- Jeg forsker bl.a. i det, man kan kalde de kontroversielle aspekter af maskulinitet og mænds liv. I år er det faktisk 20 år siden, jeg udgav min første bog, og jeg er vel nok en af de danske forskere, der har skrevet mest om emner som vold, voldtægt, prostitution og seksuel chikane.
Jeg synes, er det er sindssygt interessant, at mænd på mange måder har været et usynligt køn. Det lyder måske tosset, for mænd jo er synlige i samfundet på alle mulige måder, men vi har manglet et fokus på mænd som socialt køn, altså et blik på de samfundsmæssige og kulturelle normer, der ligger til grund for mænds liv. Ikke kun de kontroversielle aspekter, men også de områder, hvor mænd betaler prisen for deres maskulinitet: Hvorfor lever mænd kortere end kvinder, hvorfor sidder de mere i fængsel, hvorfor har de det sværere med at blive skilt eller gå på pension og så videre? Den usynliggørelse har jeg altid været optaget af.

Hvor oplever du, at du har gjort den største forskel med din forskning?

- Helt banalt er min største bedrift måske bare at holde fast og vedblive med at kalde mig mandeforsker. Da jeg udgav min første bog i 2002, skrev en anmelder, at jeg begik selvpiskning på den danske mands vegne. Jeg har insisteret på at undersøge og debattere de svære sider af mænds adfærd og holde fast på at gøre det, også når nogen synes jeg var en idiot. Og jeg tror og håber, at jeg har været med til at synliggøre mænd som køn, og gøre det lettere for dem til at tale om de svære ting. MeToo-bevægelsen har gjort den samtale meget nemmere, men jeg tror stadig, at mænd mangler trygge rum, hvor de har lyst til den ærlige samtale. Ofte bliver det jo ikke betragtet som maskulint at tale om det maskuline på en ærlig måde. 
 

RUC baggrundsgrafik

"Jeg kan godt lide, at projektarbejdet aktiverer de studerende til selv at indsamle empiri, i stedet for at kun terpe teori og lytte til folk som mig."

Kort om Kenneth Reinicke

  • Forsker i maskulinitet og mænds liv. De seneste fire år har han forsket i MeToo med fokus på mænds perspektiver, og har netop udgivet sin første engelsksprogede bog, som bygger på interview med 25 danske mænd om MeToo.
  • Er oprindelig kandidat i geografi fra RUC, men fik tidligt interesse for kønsforskning. Skrev  ph.d.-afhandling om den italienske feministbevægelse.
  • Bor på Vesterbro og har tre børn.