| Tæt på videnskaben

Forskning vil føre til skræddersyede behandlinger til kvinder med PCOS

Skægvækst, cyster på æggestokkene og problemer med at blive gravid. Det er nogle af symptomerne på hormonforstyrrelsen PCOS, som mange danske kvinder lever med. Med ny forskning fra Roskilde Universitet vil man i fremtiden bedre kunne skræddersy behandlinger til kvinder med PCOS.
Ph.d.-studerende, Anja Elaine Sørensen
Anja Elaine Sørensen er ph.d.-studerende ved Molekylærbiologi. Foto: Uffe Weng.


Ifølge Sundhedsstyrelsen lider 17 pct. af alle danske kvinder af sygdommen Polycystisk Ovariesyndrom. Også kendt som PCOS. 

Kvinder med PCOS har som oftest, men ikke altid, et forhøjet niveau af det mandlige kønshormon testosteron, og sygdommen kan f.eks. vise sig hos kvinderne ved, at de kan have svært ved at få børn, de kan få skægvækst, hår på brystet, skaldethed, uregelmæssige menstruationer og cyster på æggestokkene.

»Sygdommen rammer rigtig mange kvinder. Så derfor er det forbavsende, at det er så ukendt en sygdom, når den rammer så mange, som den gør. Det er en af de hyppigste hormonforstyrrelser, som observeres hos kvinder,« siger ph.d.-studerende Anja Elaine Sørensen, der forsker i sygdommen ved Molekylærbiologi på Roskilde Universitet. 

I visse tilfælde kan kvinder med PCOS leve uvidende om det, men når kvinderne så ønsker at blive gravide og tager til lægen, så kan det være der, at de finder ud af, at de faktisk har svært ved at blive det.
 

Skræddersyet behandling 

Der findes forskellige sværhedsgrader inden for PCOS, og via sin forskning har Anja Elaine Sørensen fundet en ny måde, hvorpå man kan skelne mellem de kvinder med PCOS, der har et højt niveau af testosteron, og dem der har et normalt niveau. 

»Det gør, at vi potentielt kan klassificere kvinderne bedre, og at vi bedre kan differentiere kvindernes behandling. Fremtidsperspektivet er, at vi kan sætte mere individuelt og bedre ind for kvinder med PCOS. Vi vil kunne skræddersy behandlingerne bedre til den enkelte kvinde – hvad enten der er tale om fertilitetsbehandlinger eller behandlinger af andre PCOS-symptomer,« fortæller Anja Elaine Sørensen. 

Anja Elaine Sørensen håber, at man i fremtiden ved hjælp af en blodprøve vil kunne vise, hvilken form for behandling den enkelte kvinde skal have for PCOS-symptomerne, og det vil kunne skåne kvinder med PCOS for behandlinger, som kan være smertefulde og besværlige. 

»Det er en hård omgang at komme igennem fertilitetsbehandlinger med diverse hormonindsprøjtninger, og det at få taget æg ud, det er bestemt ikke en rar oplevelse. Så hvis man ved hjælp af en simpel blodprøve ville kunne vise, hvilke kvinder der ville have gavn af en bestemt hormonbehandling med den største behandlingssucces, så kunne man skåne de her kvinder. Men det ligger et langt stykke ude i fremtiden,« siger Anja Elaine Sørensen. 

Anja Elaine Sørensens undersøgelse bygger på prøver fra 49 PCOS-ramte kvinder og 21 raske kvinder i en kontrolgruppe. 
 

Stort potentiale

I sin forskning har Anja Elaine Sørensen studeret de såkaldte mikro-RNA, som er små molekyler, der har forskellige funktioner i cellerne hos dyr, planter og nogle vira. De mikro-RNA, som Anja Elaine Sørensen undersøger, findes i den væske, som omgiver en kvindes æg i æggestokkene under modning.

Hun har fundet ud af, at man via undersøgelser af mikro-RNA kan skelne mellem raske kvinder, der er i fertilitetsbehandling og kvinder med PCOS, hvilket er vigtigt, hvis man skal finde en biomarkør. En biomarkør er et biologisk stof, der kan sige noget om menneskets helbredstilstand. 

»Fundet af mikro-RNA er en meget ung videnskab. De første mikro-RNA blev fundet i 1993. Mikro-RNA har et stort potentiale som biomarkør – også inden for PCOS forskning,« fortæller Anja Elaine Sørensen.

Hun understreger desuden, at det stadig er et mysterium, hvad årsagen til sygdommen PCOS er, men måske kan mikro-RNA være en hjælp til at løse mysteriet. 

»Vi ved stadig ikke, hvad sygdommens årsag er, og der er en masse spekulationer og teorier omkring dette. Sandsynligvis er det en samling af flere faktorer, der gør, at kvinder får PCOS. Det er ikke et enkelt gen, der er muteret, eller som er defekt. Måske vil det i fremtiden være mikro-RNA, der guider os hen til, hvad sygdommens årsag er,« siger hun. 
 

Et tabu bliver brudt

I den seneste tid har medierne sat fokus på sygdommen PCOS, og den tidligere vejrvært Cecilie Hother har bl.a. fortalt om livet med sygdommen. Anja Elaine Sørensen synes, det er godt, at der bliver sat fokus på emnet.

»Jeg synes jo kun, det er positivt, at vi får noget ud om sygdommen i medierne, netop fordi at sygdommen rammer rigtig mange kvinder. Jeg kan forestille mig, at det ikke kan være særlig sjovt at have lidt skægvækst. Det vil jo påvirke selvværdet,« siger Anja Elaine Sørensen.

Hun påpeger desuden, at det er godt, hvis kvinderne får kendskab til, at de har sygdommen, så de kan tage deres forholdsregler, hvis de ønsker at blive gravide.
 

Fakta om hormonforstyrrelsen PCOS

  • Polycystisk Ovariesyndrom, PCOS, er en tilstand med flere væskefyldte cyster i æggestokkene, også kaldet ovarierne, samtidig med ændring i kønshormoner, der gør, at der ikke kommer regelmæssige ægløsninger, og at der er forhøjet mandligt kønshormon. 

  • Symptomer er manglende eller sparsomme menstruationer, barnløshed, unormal hårvækst på krop og ansigt og uren hud. 65 pct. af kvinder med PCOS er overvægtige.

Kilde: Sundhed.dk