Forskningscenter > PandemiX Center > Nyhed

Konsensus blandt forskere: COVID-19 spredes med aerosoler

Lige siden den første patient med COVID-19 blev registreret i Kina i 2019, har smitteveje været genstand for faglige diskussioner. Nu melder 20 eksperter klart ud, at coronavirus smitter via mikroskopiske partikler i luften. Udmeldingen markerer et paradigmeskifte i forebyggelse af luftvejsinfektioner.
Foto: Stock foto af coronavirus.
Foto: Stock foto af coronavirus.

 

Læs debatindlægget her.

Coronavirus smitter via mikroskopiske partikler i luften. Sådan lyder udmeldingen fra 20 eksperter i et nyt debatindlæg. Lige siden den første patient med COVID-19 blev registreret i Kina i 2019, har smitteveje været genstand for faglige diskussioner. Nu melder eksperterne altså klart ud, at COVID-19 spredes med aerosoler.

»Der er langt fra at sige, at der er en luftbåren komponent, der spiller en rolle i nogle sammen­hænge, til at sige helt generelt, som vi gør nu, at det her er en luftbåren infektion. Så der er sket et paradigme­skifte«

– Kåre Mølbak, tidligere faglig direktør for SSI

Blandt eksperterne er postdoc Bjarke Frost Nielsen og professor Lone Simonsen fra PandemiX på Roskilde Universitet samt den administrerende direktør og den tidligere faglige direktør for SSI og andre eksperter i smitsomme sygdomme, luftbårne mikroorganismer, hygiejne, indeklima, ventilation og luftrensning.

Udmeldingen markerer et paradigmeskifte i forebyggelse af luftvejsinfektioner, der åbner for et større fokus på strukturel forebyggelse af smitte, især gennem forbedret luftskifte.

Læs debatindlægget her.