Jonas Hedegaard forsvarer sin ph.d.-afhandling

Jonas Hedegaard forsvarer ph.d.-afhandlingen: Paradoxical tensions in a volunteer-driven organization. Leadership and management at Roskilde Festival
Onsdag
22
januar
Start:kl. 13.00
Slut:kl. 16.00
Sted: Roskilde Universitet, bygning 45, lokale 45.1-011 Auditorium

Kom og hør Jonas Hedegaard forsvarer ph.d.-afhandlingen: Paradoxical tensions in a volunteer-driven organization. Leadership and management at Roskilde Festival

Alle er velkommen. Du kan også følge forsvaret online på Zoom: https://ruc-dk.zoom.us/j/69264399279?pwd=yH4tnXxEPVl0iHbNaUu1FVwtGAUreF.1 

Forsvaret foregår på engelsk

Efter forsvaret afholdes reception i bygning 45.1 Foyeren.

Vejledere og bedømmelse

Bedømmelsesudvalg:

  • Julie Borup Jensen, Professor, Aalborg University 
  • Katia Dupret, Associate Professor, Roskilde University
  • Marco Berti, Professor, Management and Organizations, Nova School of Business & Economics, Portugal

Vejleder:

  • Linda Lundgaard Andersen, Professor, Roskilde University

Resumé

Denne PhD-afhandling adresserer to centrale mangler i den nuværende litteratur: for det første behovet for en mere nuanceret og kompleks forståelse af frivilligledelse og -styring, som strækker sig ud over en snæver 'best practice'-tilgang. For det andet bidrager den til paradoksforskningen ved at udforske en dybere forståelse af, hvordan sammenvævede paradokser manifesterer sig og håndteres. Ved at bruge Roskilde Festival – en af Nordeuropas største musikfestivaler, som involverer over 30.000 frivillige – som casestudie, udforsker afhandlingen, hvordan kompleksiteten i organisationens hybride struktur giver anledning til paradoksale spændinger. Som en non-profit hybridorganisation, der opererer under markedsvilkår, står Roskilde Festival over for unikke udfordringer, især i håndteringen af spændinger, der opstår fra dens mangfoldige værdier, mange strategiske ambitioner og hybride arbejdsstyrke. Centralt i disse spændinger er modsætningen mellem festivalens behov for professionelle standarder og dens afhængighed af en primært frivillig arbejdsstyrke. Disse kompleksiteter resulterer i paradoksale spændinger, som skal håndteres effektivt for at undgå organisatorisk inerti og ineffektivitet samt individorienteret angst, udbrændthed og stress. Når disse spændinger håndteres succesfuldt, kan de imidlertid fremme både innovation og organisatorisk sammenhængskraft.

Forskningsspørgsmålet lyder: Hvilke paradokser opstår, når Roskilde Festival transformerer sine organisatoriske værdier og strategiske ambitioner til ledelsespraksis, hvordan sammenvæves disse paradokser, og hvordan håndterer organisationen og de frivillige ledere disse paradokser? For at besvare dette spørgsmål anvender afhandlingen en kvalitativ metodologi forankret i aktionsforskning, understøttet af interviews og deltagerobservation. Ved brug af konceptet ‘Insider Action Research’ inddrager forfatteren festivalens øverste ledelse og en gruppe mellemledere som deltagere i projektet og som medskabere af den empiriske analyse. Empirien analyseres gennem et paradoksteoretisk perspektiv med fokus på de processuelle og sammenvævede aspekter af disse spændinger. De analytiske fund diskuteres derefter i relation til forskning om organisationer, ledelse og frivillige.

Afhandlingen er struktureret omkring to centrale artikler og en overordnet analyse. Den første artikel undersøger, hvordan ledelsen på Roskilde Festival transformerer formål, værdier og strategi til daglig ledelsespraksis og fremhæver, hvordan ledere navigerer i paradoksale spændinger, der opstår fra den hybride organisations modstridende værdier og mål samt dens sammensatte arbejdsstyrke. Den anden artikel undersøger den centrale paradoksale spænding mellem professionalisme og frivillighed og illustrerer, hvordan Roskilde Festival, som et verdensklassearrangement drevet primært af frivillige, skaber en kontekst af 'professionel frivillighed'. Dette fungerer som et knudepunkt for sammenvævede spændinger, hvor paradokser og ledelsesresponser er indbyrdes forbundet og illustrerer derved en mere kompleks forståelse af organisatoriske paradokser. Analysen er struktureret efter W. K. Smith & Lewis' (2011) paradoksteoretiske ramme om paradokser inden for præstation, organisering, tilhørsforhold og læring. I alt identificeres og undersøges 12 paradoksale spændinger i detaljer, herunder hvordan de sammenvæves, og de ledelseshandlinger der bruges til at adressere dem.

Analysen efterfølges af en diskussion, der fremhæver fire centrale paradoksale spændinger: 1) fælles retning og frihed, 2) fællesskab og ejerskab, 3) forpligtelse og handlekraft, og 4) professionalisme og frivillighed. De første tre spændinger udforskes gennem udviklingen af tre matrixmodeller, der integrerer de empiriske resultater fra afhandlingen med organisatorisk teori og forskning om frivillige, og derved illustrerer potentielle effekter ved håndtering af disse modstridende spændinger. Den sidste spænding, mellem professionalisme og frivillighed, er knyttet til responsen 'seriøs leg', som identificeres som afgørende for håndteringen af modstridende spændinger. Da denne spænding sammenvæves med mange af de andre spændinger, fremstår seriøs leg som en central strategi til at håndtere sammenvævede paradokser i festivalorganisationen.

Afhandlingen afsluttes med at skitsere flere bidrag til både teori og praksis. Resultaterne viser, at hybride organisationer, såsom Roskilde Festival, kræver dynamiske styrings- og ledelsesstrategier til at navigere i paradoksale spændinger, der strækker sig ud over en simpel balance-model. På Roskilde Festival fremstår spændingerne mellem professionalisme og frivillighed som et centralt knudepunkt for sammenvævede spændinger, og responsen 'seriøs leg' identificeres som en essentiel tilgang til at håndtere disse spændinger. Afhandlingen giver nye indsigter i, hvordan disse dynamikker fremmer engagement hos frivillige, samt organisatorisk sammenhængskraft og præstation. Nye retninger for fremtidig forskning foreslås, og praktiske indsigter præsenteres for at styrke frivillige ledere i at navigere de komplekse paradoksale spændinger mere effektivt. 
 

Find vej

Find vej til Roskilde Universitet