Ny bog om små børns venskaber

Børns venskaber har enorm betydning, men er ikke altid til at få øje på for voksne. I en ny antologi går en række forskere i børnehøjde og ser nærmere på små børns vigtige relationer og voksnes mulighed for at støtte op om dem.
 CEDIF Bogforside Det store blandt de små


”Gad vide, hvad Grisling laver”, sagde Peter Plys. ”Jeg ville ønske, at jeg lavede det samme.” (Peter Plys)

Sådan indledes bogen ”Det store blandt de små – om små børns venskaber”, der handler om børns vilde, usynlige, ustyrlige, fantastiske, kortvarige, evige, vanskelige og vigtige venskaber. I første kapitel beskriver ph.d. og ekstern lektor (DPU) Tine Basse Fisker, som har redigeret bogen, hvordan voksne ofte kan have svært ved at få øje på – og rigtig forstå og værdsætte – børns relationer og venskaber. Hun mener, at dette måske hænger sammen med, at voksne ikke altid er så gode til at leve sig ind i børns leg, hvor venskaber formes, brydes og forhandles:

’Jeg kendte engang et barn, der betroede mig, at: ”Man kan ikke rigtig lege med voksne, for de tager ikke legen alvorlig”. Og heri ligger måske sagens kerne: Vi voksne tager simpelthen for let på børns leg og venskaber!’

Venskaber set fra børnenes perspektiv

Forfatterne i bogen har taget udfordringen som voksen op og forsøger med udgangspunkt i egen forskning at se MED børnene i stedet for PÅ børnene.

Gennem fortællinger, observationer og interviews med børn søger bidragyderne svar på spørgsmål som; hvordan føles venskab hos de mindste? Hvad er forskellen på venskaber og fællesskaber? Hvad betyder venskaber for børns sproglige udvikling? Hvordan kan vi forstå børns usynlige venner? Hvordan ser venskaber ud hos børn med udviklingshæmning? Og hvordan kan voksne støtte op om børnenes gode venskaber?

Forfatterne til bogen er:

Tine Basse Fisker (red.), Stig Broström, Ole Henrik Hansen, Anja Hvidtfeldt Stanek, Ditte Dalum Christoffersen, Thomas Gitz-Johansen, Pia Thomsen, Kit Stender Petersen og Kim Rasmussen

 

Bogrecepton

CeDif og forlaget Dafolo inviterer til bogreception d. 31. maj for antologien.

Læs mere om receptionen og tilmelding.