Frederik Møller Henriksen forsvarer sin ph.d.-afhandling

Frederik Møller Henriksen forsvarer ph.d.-afhandlingen: BURN IT DOWN: Anti-Systemic Narratives and Counterpublics in Digital Alternative Information Environments
Fredag
06
december
Start:kl. 13.00
Slut:kl. 16.00
Sted: Roskilde Universitet, bygning 41, lokale 41.1-14 biografen

Kom og hør Frederik Møller Henriksen forsvarer ph.d.-afhandlingen: BURN IT DOWN: Anti-Systemic Narratives and Counterpublics in Digital Alternative Information Environments.

Alle er velkomne. Du kan også følge forsvaret online på Zoom: https://ruc-dk.zoom.us/w/66824332075?tk=NCeXAU6mEyfFfCcgUkNTaX5yzJoQck63JXBEJlq-hbg.DQcAAAAPjwpjKxYzc3BTbWZxSlQ1cTNrOGdRbE1ReUpBAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA&pwd=UkjcOfgqPkVGe1na1jFvPy4FaxD8ug.1  

Forsvaret foregår på engelsk.

Efter forsvaret afholdes reception i bygning 41.1-03 Foyeren.

Afhandlingen ligger til gennemlæsning på ph.d.-kontoret i 42.3-02 og på Roskilde Universitetsbibliotek. Afhandlingen kan endvidere downloades på Roskilde Universitets Forskningsportal  
 

Vejledere og bedømmelse

Bedømmelsesudvalg:

  • Andreas Birkbak, Associate Professor, Roskilde University (Chair)
  • Annie Waldherr, Professor, University of Vienna
  • Christina Neumayer, Associate Professor, University of Copenhagen

Vejledere:

  • Hovedvejleder: Lektor Eva Mayerhöffer, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab
  • Bi-vejleder: Professor Jannie Møller Hartley, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab

Ordstyrer: 

  • Professor Kim Schrøder

 

Resumé

Denne artikel-baserede afhandling undersøger udbredelsen og relevansen af anti-systemiske narrativer i digitale alternative informationsmiljøer. Anti-systemiske narrativer er defineret ved at udfordre normer, værdier, praksisser og repræsentanter for den herskende socio-økonomiske orden. Afhandlingen undersøger og diskuterer alternativ nyhedsmediers rolle i bidraget til antisystemiske modoffentligheder. Gennem fem artikler, der hvert behandler forskellige teoretiske eller empiriske spørgsmål, søger denne afhandling samlet set at etablere hvordan vi bør forstå, tænke og tale om ”anti-systemiskhed” i medie- og kommunikationskontekster som et begreb og fænomen i sig selv. Ofte tages betydningen af anti-systemiskhed for givet eller misforstås som en form for modstilling til liberale demokratiske værdier og institutioner. Eftersom antisystemiskhed i denne betydning ikke tidligere er blevet undersøgt systematisk, bidrager afhandlingen med en grundig undersøgelse af spredningen af anti-systemiske narrativer og antisystemiske modoffentligheder i et komparativt perspektiv med fokus på fire europæiske lande (Danmark, Sverige, Tyskland og Østrig) og ni forskellige sociale medieplatforme. I afhandlingen undersøges anti-systemiske processer og kollektive handlingsformer fra forskellige perspektiver for at etablere en sammenhængende analytisk ramme til at undersøge betingelser, manifestationer og konsekvenser af anti-systemiskhed i bredere digitale informationsmiljøer.

I den første artikel (Artikel I) udvikles begrebet ”anti-systemiske modoffentligheder” som arenaer for produktion og cirkulation af diskurs, der specifikt søger at undergrave legitimiteten i det etablerede socio-politiske system. Selvom modoffentligheder ofte defineres ved deres indadvendte (identitetsdannende) og udadvendte (dagsordenssættende) kommunikationsform, argumenterer afhandlingen for, at modoffentligheder også bør analyseres ud fra diskursive, positionelle og performative dimensioner, der udgør tre konstitutive elementer i forskellige former for modoffentligheder.

Med udgangspunkt i et omfattende social-medie datasæt med mere end 900 millioner opslag og kommentarer fra ni platforme indsamlet mellem 2019 og 2022, udforsker og kortlægger afhandlingen delinger og bevægelser af information i alternative informationsmiljøer. Afhandlingens udforskning og kortlægning af informationsmiljøer bygger på netværksanalyse, automatiserede tekstværktøjer og kunstig intelligens til at analysere store datamængder. Alternative informationsmiljøer er defineret som omfattende netværk, der går på tværs af platforme, og som er karakteriseret ved, men ikke begrænset til, udbredelsen af og interaktionen med indhold fra alternative nyhedsmedier. Disse miljøer er kendetegnet ved deres fokus på alternative nyhedsmediernes indhold og anti-hegemonisk diskurs, der ofte udfordrer eller tilbyder perspektiver uden for mere mainstream mediefortællinger og dominerende politisk diskurs.

Artikel II demonstrerer de komplekse relationer mellem anti-systemiske modoffentligheder og politisk mainstream diskurs, og understreger hvordan mainstream indhold i højere grad end antaget cirkuleres i alternative informationsmiljøer. Artikel III viser, hvordan anti-systemiske narrativer bidrager til informationsdeling på tværs af forskelligartede ideologiske grupper inden for digitale miljøer. Den fremhæver disse narrativers evne til at bygge bro på tværs af ideologiske grupperinger. Artikel IV demonstrerer, hvordan anti-systemiske narrativer påvirkede det yderste højre før, under og efter COVID-19 pandemien og understreger derved, hvordan anti-systemiske narrativer var med til at skabe forudsætningerne for permanente ændringer for det digitale yderste højre. Artikel V viser, hvordan cirkulationen af antisystemiske narrativer og modoffentligheder i alternative informationsmiljøer opnår geopolitisk relevans som mål for udenlandsk-støttede medieoperationer. Det understreger påvirkning af alternative informationsmiljøer i hybrid informationskrig.

Samlet set bidrager disse studier til medie- og kommunikationsstudier, samt underfelter inden for informationsstudier, statskundskab og sociologi ved at gennemføre en systematisk undersøgelse af ”anti-systemiskhed” i relation til modoffentligheder, informationsdeling i alternative nyhedsmiljøer og mediering af politiske diskurser. Bidraget har implikationer for komparativ forskning i modoffentligheder, alternative nyhedsmedier og informationsdeling i gennem digitale informationsmiljøer samt for praktikere, der arbejder med politisk ekstremisme på tværs af platforme og lande.
 

Find vej

Find vej til Roskilde Universitet