Forskning ved Center for Arbejdslivsforskning
Center for Arbejdslivsforskning udvikler og gennemfører løbende forskningsprojekter - ofte i samarbejde med eksterne partnere.
Centret udgiver denne og anden forskning på en række forskellige platforme og i diverse formater, blandt andet som videnskabelige artikler i tidsskrifter, bøger og antologier samt rapporter udgivet for eksterne partnere.
Herunder findes et udvalg af centrets aktuelle forskningsudgivelser og igangværende projekter.
Udvalgte udgivelser og forskningsprojekter
Publikationer
Bladet fra munden - mod og vilje til et godt arbejdsliv
Med bogen forsøger vi at udvikle nye tværgående indsigter i problemsammenhænge og mulige løsninger på de arbejdsmiljøproblemer, som på forskellig vis rammer ikke blot sundhedsprofessionelle, men også mange andre af velfærdens faggrupper. Janne Gleerup er redaktør på denne udgivelse for Dansk Sygeplejeråd.
Rehabilitative bodywork: cleaning up the dirty work of homecare
This article explores how a nationwide reform initiative, calling for a rehabilitative, activating and ‘training’ approach to elderly people in Danish homecare services, may transform gendered and embodied conceptions of ‘the professional care worker’. Forfatter er Agnete Meldgaard Hansen.
Læring i arbejdslivet - arbejdslivets pædagogik
De seneste tre årtier har der vist sig en fornyet interesse for læring i arbejdslivet, som har rejst en række nye pædagogiske problemstillinger, som dette kapitel belyser: Hvad er det særlige ved læring i arbejdslivet, og hvordan kan en pædagogik for arbejdslivet formuleres? Forfatter er Christian Helms Jørgensen. Udgivet i Klassisk og moderne pædagogisk teori, 2016.
Videnskabelige tidsskrifter
Center for Arbejdslivsforskning lægger vægt på at nå bredt ud i videnskabelige kredse og udgiver derfor forskning i flere forskellige tidsskrifter. Primært:
- Tidsskrift for Arbejdsliv
- Nordic Journal of Working Life Studies
- Dansk Pædagogisk tidsskrift
- Social Kritik
- Psyke og Logos
- Work Employment and Society
- Gender work and organization
- New Technology work and employment
- Action research
- Economic and Industrial Democracy
- Sociology of Health and Illness
- Journal of Workplace Learning
Desuden udgiver Center for Arbejdslivsforskning en skriftserie med rapporter og artikler, som er forfattet af centerets forskere. Skriftserien er gratis og indeholder forskning inden for en bred vifte af arbejdslivsproblematikker, på både dansk og engelsk. Se skriftserie
Udvalgte forskningsprojekter
Velfærdsteknologier i pleje og omsorgsarbejdet
Projektet kombinerer forståelser og indsigter fra den nordiske forskning i omsorgsarbejde med nyere forskning i teknologi og arbejde og undersøger hvordan indførsel af velfærdsteknologier i forhold til ældre og kronisk syge påvirker kerne, mening og identitet indenfor omsorg og plejearbejde.
Kontaktperson: Annette Kamp
Samarbejdspartner: KORA
Periode: 2015-2019
The future of vocational education – learning from the Nordic countries
Key questions for the Nord-VET research project: How does vocational education in the Nordic Countries handle the challenges of giving access both to higher education and to the labour market, and to maintain high esteem and being socially inclusive?
Kontaktperson: Christian Helms Jørgensen
Samarbejdspartnere: Jyväskylä University, Bergen University, NIFU, FAFO og Linköping University.
Periode: 2013-2017
Moving trades: Skill formation and the role of national vocational training in transnational European labour markets – an unsettled relationship?
The main purpose of the project is to study the impact of labour migration on skill formation and vocational education and training (VET) through comparative studies of Norway, Denmark, Germany and Switzerland.
Kontaktperson: Christian Helms Jørgensen
Samarbejdspartner: FAFO, University of Cologne og Norges Forskningsråd
Periode: 2016-2020
JUMP-projektet (Jobs gennem Uddannelse, Mobilitet og Praksis)
Projektets formål er at udvikle fagligt-sociale innovationsmodeller med henblik på at fremme udsatte unges interkulturelle kompetencer og mobilitetskompetencer i forhold til det grænseoverskridende, regionale arbejdsmarked i Syddanmark og Nordvest-Tyskland.
Kontaktperson: Finn M. Sommer
Samarbejdspartner: Den Europæiske Regionalfond, Interreg 5A
Periode: 2016-2019
Prekære arbejdsforhold på det akademiske arbejdsmarked – deres subjektive implikationer og konsekvenserne for fagpolitik og faglig organisering
Projektet undersøger gennem interviews og workshops hvordan akademikere omgås med de prekære ansættelsesvilkår der i stigende grad trænger ind også på det akademiske arbejdsmarked, herunder mulige handlingsperspektiver.
Kontaktperson: Janne Gleerup
Samarbejdspartner: Dansk Magisterforening
Periode: 2014-2017
Center for Daginstitutionsforskning, delprojekt 3, policy og hverdagspraksis
Det overordnede formål er at belyse, hvordan den pædagogiske praksis i daginstitutionerne udfolder sig i spændingsfeltet mellem politiske målsætninger og initiativer, pædagogernes faglige orienteringer og prioriteringer og hverdagens udfordringer og opgaver.
Kontaktperson: Annegrethe Ahrenkiel
Samarbejdspartner: BUPL og DPU
Periode: 2015-2017
IKV og realkompetence
Projektet er et samarbejde med 4 professionshøjskoler. Projektet omfatter 3 ph.d.-projekter, et antal udviklingsprojekter på professionshøjskolerne og et samarbejde om forskning vedrørende kompetencebegreb og kompetencevurdering. Forskningen fokuserer på studerende, der optages på en professionsuddannelse på grundlag af en individuel kompetencevurdering. Fokus er på de subjektive karrierer, beslutningen om at søge en ny uddannelse, udnyttelsen af eksisterende kompetencer og udviklingen af en professionel viden og identitet.
Kontaktperson: Henning Salling Olesen
Samarbejdspartner: Professionshøjskolerne VIA, UCSJ, UCL og UCN.
Periode: 2014-2017
Samarbejde med Kina
Et mangeårigt samarbejde med primært East China Normal University i Shanghai omfatter forskningsseminarer, gæsteforelæsninger og studenterudveksling. 4 kinesiske studerende har gennemført en fuld ph.d. ved RUC med støtte fra Chinese Scholarship Council, og en lang række studerende har været på semesterophold og deltaget i ph.d.-sommerskole.
Kontaktperson: Helge Hvid og Henning Salling Olesen
Samarbejdspartner: Sino-Danish Center for Research in Work and Learning, East China Normal University
Periode: Løbende
Inspiration og ekspertrådgivning om psykisk arbejdsmiljø til de regionale arbejdspladser
Parterne på det regionale område afsatte ved sidste overenskomst en pulje til inspiration og ekspertrådgivning til regionale arbejdspladser. RUC indgår som en ud af fire parter, der leverer en sådan rådgivning.
Kontaktperson: Helge Hvid
Samarbejdspartner: Parterne på det regionale område
Periode: 2016-2018