Undervisning på Professionel Kommunikation

Datoer
-
-
31. august 2019 : Introdag for alle hold på Roskilde Universitet.
6.-8. september 2019: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
4.-6. oktober 2019: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
29. november -1. december 2019: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
7-8. december 2019: Individuel opgave
10.-12. januar 2020: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
6.-8. marts 2020: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
24.-26. april 2020: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
20. maj 2020 : Aflevering af projektrapporter
13.-14.. juni 2020: Eksamen på RUC
19. juni 2020: Dimissionsfest for Masters i Professionel Kommunikation
-
28.-30. august 2020 : Weekendseminar på Søminestationen – Velkommen og introduktion til studiet
5. september 2020: Kursusdag på Roskildeuniversitet
2-4. oktober 2020: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
27.-29. november 2020: Weekendseminar på Søminestationen Holbæk
5.-6 december 2020: 24 timers prøven – individuel hjemmeopgave
8.-10. januar 2021: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
5-7. marts 2021: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
23.-25. april 2021: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
19. maj 2021: Aflevering af projektrapporter
12-13. juni 2021: Eksamen på Roskilde Universitet
-
4. september 2021: Studiestart på Roskilde Universitet
10.-12. september 2021: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
8.-10. oktober 2021: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
26.-28. november 2021: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
11.-12. december 2021: 24 timers prøven – individuel hjemmeopgave
7.-9.januar 2022: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
4-6. marts 2022: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
22-24. april 2022: Weekendseminar på Søminestationen, Holbæk
18. maj 2022: Aflevering af projektrapporter
11.-13. juni 2022: Eksamen på Roskilde Universitet
17. juni 2022: Dimissionsfest
Sådan underviser vi
På Master i Professionel Kommunikation benytter vi undervisningsformer, som vi mener understøtter vores mål om at udvikle reflekterende praktikere: Det meste er dialog, refleksion og selvstændig stillingtagen, initieret og understøttet af kompetent vejledning fra kvalificerede forskere.
Netforløb
Netforløbene ligger i efteråret og varer hver især 4-6 uger. Et netforløb begynder med et intro-oplæg på et weekendseminar, hvor underviseren introducerer til det faglige stof, deltagerne skal arbejde med på nettet. Herefter fortsætter arbejdet på nettet, hvor deltagerne læser relevante tekster og på grundlag heraf arbejder med en kommunikationsfaglig problemstilling i en administrativt nedsat gruppe. I skal typisk aflevere to opgaver i et netforløb og vil få respons på disse fra underviseren. Netforløbet afsluttes på det følgende weekendseminar, hvor underviseren i et outro-oplæg samler op på forløbet og forholder sig til de opgaver og den respons, der er givet undervejs. Herefter begynde et nyt netseminar i en ny gruppe.
Projektarbejde
RUCs kendetegn er det problemorienterede projektarbejde, og denne pædagogik er også dominerende i forårssemestrene på Master i Professionel Kommunikation. Projektarbejdet er et problemorienteret gruppearbejde, der varer 14-16 uger. Deltagerne vælger selv emne og gruppe for projektet, som skal tage udgangspunkt i et relevant kommunikationsfagligt problem. Til gruppen knyttes en vejleder, som understøtter det teoretiske, metodiske og analytiske arbejde med projektet.
Forelæsninger
På weekendseminarerne har vi gæsteforelæsere fra Kommunikation på RUC, som underviser i deres speciale. Det kalder vi for en forelæsning, og den følges ikke op af undervisning på nettet. Selve måden, der undervises på, adskiller sig ikke nødvendigvis fra kategorien oplæg. Hensigten med forelæsningen er at introducere et kommunikationsfagligt emne, som vi ikke kan nå i dybden med, men synes, at I skal kende til.
Netbaseret undervisning og weekendseminarer
Uddannelsen er netbaseret i den forstand, at ca. 80% af undervisningen foregår via studieportalen Sharepoint på Office 365, som er et skybaseret samarbejdsværktøj, der er hostet af Microsoft. Grupperne arbejder i et defineret teamwebsted, hvor I kan dele dokumenter og oplysninger med hinanden. Udover brug af dokumentbibliotek, så er Skype og forskellige chatfunktioner tilgængelige direkte i teamwebstedet.
På introduktionsdagen introduceres alle studerende grundigt i samarbejdssystemet, og I kommer allerede første uge til at arbejde med små opgaver, hvis mål er at gøre alle fortrolige med Sharepoint.
I efteråret kommer du på både 1. og 2. år til at arbejde i tre såkaldte netforløb.
Kommunikation på nettet er langsommere, end når man sidder og taler sammen. Derfor er det vigtigt, at grupperne bliver gode til at organisere sig indbyrdes og aftaler fælles retningslinjer for gruppearbejdet. På weekendseminarerne er det en integreret del af programmet, at grupperne får tid til at planlægge og evaluere gruppearbejdet på nettet. Mange nuværende og tidligere studerende fortæller, at gruppearbejdet på MPK giver særdeles brugbare kompetencer i forhold til at organisere og evaluere arbejds- og videndelingsprocesser sammen med fagligt engagerede og meget forskellige medstuderende.
Kommunikationen på nettet er primært skriftlig. Det stiller krav til deltagernes kommunikative kompetencer, da vi tilstræber, at der i studieportalens mange kommunikative rum foregår en livlig debat, erfaringsudveksling, faglig sparring og hyggelig deling af kommunikationsrelevante jokes og videoer.
Normalt er der en engageret og hyggelig stemning, måske fordi alle er under et stort tidspres og derfor kan få behov for lidt uhøjtidelig ”snak”, måske fordi weekendseminarerne skaber så gode rammer for fællesskabsfølelse og sammenhold?
Weekendseminarer
Ud over undervisningen på nettet er der årligt 6 internatweekender. Internaterne varer fra fredag kl. 16.30 til søndag kl. 15 og foregår på Søminestationen ved Holbæk Fjord.
Undervisningen består af oplæg fra netundervisere og forelæsninger af forskere fra Kommunikation på RUC, mundtlige oplæg ved studerende og gruppearbejde. Der er seks hovedformål med weekendseminarerne:
- Undervisere holder oplæg om det felt, deltagerne skal arbejde med på nettet
- Undervisere forelæser om et givent, afgrænset emne, de har specialiseret sig indenfor
- Studerende holder mundtlige oplæg og giver hinanden respons med henblik på at skærpe såvel retoriske som feedback kompetencer
- Studerende træffer fællesbeslutninger (som er vanskeligere at træffe på nettet), både for hele holdet og de enkelte grupper. Det kan fx være at organisere gruppearbejde i netforløbet eller indkredse emne eller problemformulering i projektarbejdet
- Studerende og undervisere evaluerer studiearbejdet og undervisningen, så alle hele tiden lærer af, hvad der fungerer godt, og hvad der kan blive endnu bedre
- Studerende og undervisere skaber sammen gode sociale rammer for holdet og grupperne, da det er en forudsætning for et godt samarbejde på nettet
Master i Professionel Kommunikation blev oprettet i 2003. Vi trækker derfor på en del års erfaring i forhold til at organisere en uddannelse, som giver energi, fagligt engagement, ny viden og nye kompetencer. Samtidig ved vi, at vi hele tiden kan lære nyt, derfor bliver alle uddannelsens studieaktiviteter løbende evalueret af deltagerne med henblik på kvalificering og udvikling.