Velbesøgt konference om tidlig palliation
Torsdag den 11. april var Roskilde Universitets Institut for Mennesker og Teknologi, Center for Sundhedsfremme, vært for en meget velbesøgt konference om tidlig palliation. Konferencen var arrangeret af innovationskonsulent Eva Ahrensburg fra Den Tværsektorielle Palliationsgruppe i Region Sjælland i samarbejde med professor Betina Dybbroe og postdoc Iben Charlotte Aamann, som har lavet følgeforskning på et patientejet samtaleværktøj, 'Mine samtaler – til lindring og livskvalitet'.
”Problemet er, at mange stadigvæk tænker palliation som en fase, der indtræder allersidst i et sygdomsforløb og primært drejer sig om somatisk smertelindring. Men tidlig og basal palliation bør sættes ind allerede ved diagnosetidspunktet og bør tage afsæt i en mere helhedsorienteret smerteforståelse, hvor også sociale og åndelige forhold adresseres. Især fordi vi har at gøre med et stigende antal kronikere, som lever i flere år med deres lidelse, er det afgørende, at vi får skabt en systematisk og tværsektorielt velfungerende tidlig palliativ indsats”, siger Iben Charlotte Aamann.Deltagerne kom fra alle hjørner både i og uden for regionen. Kommuner, sygehuse, almen praksis, patienter og borgere var repræsenteret, så det tværgående element afspejlede sig kraftigt på deltagersiden. Og netop det tværsektorielle samarbejde blev både i paneldebatter og oplæg fremhævet som nødvendigt for en systematisk og styrket tidlig palliativ indsats.
Iben Charlotte Aamann forklarer:
”En af de centrale indsigter fra følgeforskningen er, at de palliative samtaler faktisk ofte lindrer en utryghed, som sundhedsvæsnet selv har bidraget til at skabe, bl.a. fordi det manglende samarbejde på tværs af sektorer betyder, at patienterne ikke føler sig taget hånd om”.
Konferencen var tilrettelagt med to gruppeseancer, hvor deltagerne på tværs af sektorer og faggrupper diskuterede to cases med sygdomssituationer fra det virkelige liv. Her drøftede deltagerne bl.a. hvordan samarbejdet omkring et palliativt forløb kan optimeres. Desuden holdt Ove Gaardboe, overlæge og ekstern konsulent i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, oplæg om det nye behandlingstestamente og andre måder, hvorpå patienter selv kan bestemme behandlingsniveauet.
For at styrke indsatsen fremadrettet er der behov for mere viden om snitfladerne mellem kommuner, almen praksis og sygehuse, ligesom der er brug for et kompetenceløft, så de professionelle bliver klædt på til at udføre palliative samtaler i tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Derfor arbejdes der i øjeblikket på at udvide samarbejdet om tidlig palliation mellem RUC og regionen.