Gå til hovedindhold
Vis hovedmenu

Åben og involverende forskning

Videndeling

I et samfund, hvor alle er forbundet, øges mulighederne for at udveksle viden og idéer hele tiden.

Dette rummer et kæmpe potentiale for universitetets forskning. Vi tror på, at de vigtigste spørgsmål og de bedste svar opstår i samspillet mellem universiteter, individer, virksomheder og organisationer. Andres erfaringer kan pege på relevante problemstillinger og kvalificere løsninger i samspil med universitetet.

Involvering

Vi vil have universitetet endnu længere ud i verden og verden endnu længere ind på universitetet

Vi involverer omverdenen i vores forskning. Både i afdækning og forståelse af problemets karakter og i dialogen om mulige løsninger til gavn for såvel det nære samfund som resten af verden. Og vi udvikler konstant nye måder at interagere med vores omverden på, for vi vil have universitetet endnu længere ud i verden og verden endnu længere ind på universitetet. Alle skal kunne trække på den viden, vi skaber på RUC, og vi skal kunne trække på viden fra alle.

Vi skaber viden og deler den med samfundet

Susana Tosca - Rubrik
Nyhed
Når Game of Thrones bliver et fælles sprog til at tale alvor

I en forandret medievirkelighed bliver popkulturelle referencer et fælles sprog, som bevæger sig ud over det fiktive underholdningsunivers og bruges som ramme til at tale om hverdagslivet og alvorlige emner, viser forskning fra lektor Susana Tosca.

Grønland
Nyhed
Spillet om Grønlands uafhængighed er en kamp på ord og jura

Arven fra kolonitiden spøger, milliardinvesteringer fra Kina lokker, og indflydelse hos USA står på spil, når Danmark og Grønland kæmper på lovtekst og retorik om kontrollen med den grønlandske undergrund.

Sine Nørholm Just
Finanskrise 2.0
Nyhed
Professor om nyt tiltag fra Finanstilsynet: »Det får mine alarmklokker til at ringe«

10 ÅR EFTER FINANSKRISEN: Myndigheder lokker i dag finansielle entreprenører med hurtig vækst og fleksibelt samarbejde, hvilket står i skarp kontrast til de påpasselige toner lige efter finanskrisen. Vagthunden er blevet medspiller i ord og handling, og det bør tænde advarselslamperne, mener forsker.

asfalt
Nyhed
Klimavenlig asfalt udviklet med forskere fra RUC skal udrulles på alle statsveje

Regeringen vil fra 2020 udrulle klimavenlig asfalt på alle strækninger af statsvejnettet, som står til at skulle have ny belægning, hvis et igangværende pilotprojekt bekræfter de forventede effekter og holdbarheden af asfalten. Asfalten er udviklet siden 2011 i to forskningsprojekter ledet af Jeppe Dyre, som er professor i fysik på Roskilde Universitet.

iHub - Shutterstock
Nyhed
Digitale vidnesbyrd har potentiale – men hvor stort?

Intentionen med borgerdrevet valgobservation er at bidrage til gennemsigtighed og fredeligt demokrati, men det er ikke et redskab uden barrierer, viser forskning fra RUC-lektor Norbert Wildermuth.

Forsker Hanne Warming
Udsatte børn og unge bliver mødt af mistillid og svigt

Nogle af de børn og unge, der har det sværest, oplever at blive mødt af mistillid af de voksne, der skal hjælpe dem. Et stort forskningsprojekt fra RUC dokumenterer, hvor stor forskel det gør for børn og unge, at lærere, socialpædagoger og socialrådgivere møder dem med tillid.

Vanuatu strand
Ord i paradis

På en øgruppe et fjernt sted i Stillehavet opstår nye sprog for øjnene af dig. Og studerer man et af dem nærmere, vil man se, at der gemmer sig en guldgrube af viden om sprog og kultur.

Ph.d.-studerende, Anja Elaine Sørensen
Forskning vil føre til skræddersyede behandlinger til kvinder med PCOS

Skægvækst, cyster på æggestokkene og problemer med at blive gravid. Det er nogle af symptomerne på hormonforstyrrelsen PCOS, som mange danske kvinder lever med. Med ny forskning fra Roskilde Universitet vil man i fremtiden bedre kunne skræddersy behandlinger til kvinder med PCOS.

Professor Johnny T. Ottesen
Matematisk model kan forbedre depressionsdiagnose

Ved hjælp af matematiske modeller kan man udvikle nye metoder til at diagnosticere bl.a. depression, og modellerne kan give væsentlige informationer til arbejdet med at udvikle bedre behandling.

Sune Sønderberg Mortensen
Nyhed
Små ord har stor betydning i retssager

Sproget kan få afgørende betydning, når der skal fældes dom i en retssag. Det fortæller sprogforskeren Sune Sønderberg Mortensen, der har analyseret lydoptagelser fra Retten på Frederiksberg. Hans forskning skal gøre os klogere på sprogets rolle i danske retssager.

Mie Birgitte Frid.
Lorteforsker fra RUC redder liv

På landets sygehuse florerer en farlig bakterie, der i yderste konsekvens kan koste menneskeliv. En ph.d.-studerende fra RUC har fundet en ny metode til at opdage bakterien så hurtigt, at det kan betyde forskellen på liv og død.

Lektor, Lotte Jelsbak
Super-salmonella skal gøre os klogere

Lektor Lotte Jelsbak har fundet en særlig variant af salmonella, som kan være mere alvorlig end den almindelige salmonella. Derfor er den nye variant vigtig at studere.

ruc baggrundsgrafik

Forskerne på Roskilde Universitet udgiver løbende ny forskning