COVID-19 OPDATERING: Vi følger naturligvis gældende love og myndighedernes anbefalinger.
Se RUC's beredskab vedrørende Covid-19.
Om uddannelsen
Har du sprogkompetence og lyst til at skabe unikke oplevelser for turister i Danmark? Så kan du opnå nye kompetencer på Diplomuddannelsen til turistfører - også kaldet Turistføreruddannelsen.
Mange guider kan identificere sig med udsagnet: 'Born to be guide'. Fællesnævnerne for vores studerende er typisk en iboende lyst til selv at rejse, gå på opdagelse og lære om nye steder og levemåder. Med turistføreruddannelsen bliver du uddannet guide - du lærer at arbejde professionelt med at skabe oplevelser og formidle danske samfundsforhold, kunst og kultur for udenlandske og danske grupper.
Du får først og fremmest en grundig viden om historie, kunst og kultur og dagens Danmark. Som guide skal du kunne sætte den viden i spil for at kunne skabe oplevelser for gæsterne. Derfor er tur- og oplevelsesdesign i fokus - både i uddannelsen og i erhvervet.
Som guide har du direkte kontakt med turister i meget af din arbejdstid. Du vil ofte få input eller observere situationer, som giver dig gode ideer eller et hint om, hvor noget kan gøres bedre. Arbejdet som guide giver dig derfor en ideel platform til at opspore nye trends og imødekomme nye behov, og turistføreruddannelsen klæder dig på til at arbejde innovativt med kulturformidling og oplevelsesdesign.
Turistføreruddannelsen henvender sig til dig, der gerne vil videreudvikle dine personlige og faglige kompetencer i et dynamisk og interkulturelt studiemiljø. Uddannelsens studerende kommer med ret forskellige faglige og etniske baggrunde. Der er en stor aldersspredning fra 25-65 år.
Turistførere fortæller: Sådan bruger jeg uddannelsen i praksis
Titel
Turistføreruddannelsen giver en diplomgrad. Du bliver certificeret guide og må anvende betegnelsen: Turistfører med Diplom / Tourist Guide Diploma.
Enkeltfag
To af vores moduler kan læses som enkeltfag, uanset om du er studerende på Turistføreruddannelsen eller ej. Find detaljeret info på Study.ruc.dk: Innovativ tur- og oplevelsesdesign og Entreprenørskab inden for tur- og oplevelsesdesign. Pris pr. modul: 7000 kr. Ansøgningsfrist for optagelse på enkeltmodulerne er 8. januar 2021.
Fakta
Pris pr. semester deltid: 15.500 kr.
Pris for hele uddannelsen for deltidsstuderende: 62.000 kr.
Pris pr. semester fuldtid: 31.000
Pris for hele uddannelsen for fuldtidsstuderende: 62.000
Længde: 2 år som deltidsstudie / 1 år som fuldtidsstudie
Studiestart: August
Undervisningssprog: Dansk
Adgangskrav og ansøgning
-
For at blive optaget på diplomuddannelsen til turistfører eller på et enkeltmodul svarende til eet af de valgfrie moduler skal du opfylde de generelle krav til optag på diplomuddannelser. Det er:
- Minimum en kort relevant videregående uddannelse på niveau med en erhvervsakademiuddannelse (2-årig) eller en relevant videregående voksenuddannelse (VVU)
- To års relevant arbejde efter endt uddannelse
Når du søger ind på diplomuddannelsens obligatoriske moduler skal du samtidig vælge et guidesprog. Guidesproget er det sprog du kvalificerer dig til at arbejde på, som diplomguide efter endt uddannelse. Sproget ”dansk” er også vælges som et adgangsgivende guidesprog.
- Ansøgere, der søger ind på deres modersmål eller har en kandidatgrad med pågældende sprog som hovedfag, opfylder umiddelbart optagelseskravet til et guidesprog
- Ansøgerne, der søger ind med et andet guidesprog end sit modersmål, skal som minimum have mundtlig sprogkompetence på det kommende arbejdssprog på C1 i Den Europæiske Sprogportfolio
Hvis du ikke opfylder de formelle krav til uddannelse, kan studieledelsen ud fra en konkret vurdering skønne, om du har uddannelsesmæssige forudsætninger, som svarer til optagelseskravet.
Har du ikke formel sprogkompetence kan du gennemføre en sprogvurdering på en anerkendt institution. Listen fås ved henvendelse til uddannelsen.
Ud over de formelle krav bliver det forventet, at de studerende kan følge en undervisning, som foregår på dansk svarende til en sprogkompetence på niveau B2 i Den Europæiske Sprogportfolio.
Det bliver det også forventet, at de studerende kan læse engelske tekster svarende til en sprogkompetence på engelsk på minimum niveau B2. En del af undervisningsmaterialerne er på engelsk. Nogle af de skriftlige opgave kan også afleveres på engelsk.
-
Næste ordinære optag til hele uddannelsen: Juni 2021.
Optag på de valgfri moduler: Ansøgningsfrist medio december
Optag på et enkelt og valgfrit modul foregår ad hoc.
Vi behandler ansøgningerne løbende fra den 15. juni og holder ansøgningen åben i det omfang, der er ledige pladser.
Du skal udfylde skemaet med dine personlige data og uploade de relevante dokumentationer som pdf-filer:
- Kopi af eksamensbevis(er). Udenlandske eksamensbeviser skal være oversat til dansk eller engelsk
- Dokumentation for to års relevant erhvervserfaring (ansættelsesbrev, lønseddel mv.)
- Sprogkompetencen på det valgte arbejdssprog (modersmål, en kandidatuddannelse eller gennemført sprogvurdering)
- Sprogkompetence på dansk (hvis du ikke har dansk som dit modersmål/dansk skolegang
Derudover bedes du uploade
- Et pasfoto
- Dit CV, som viser dine øvrige kompetencer og livsforløb
Du kan enten søge optag på fuldtid (1 år) eller på deltid (over 2 år). Indtil studiestart er det muligt at skifte fra deltid til fuldtid – og omvendt – hvis det skulle blive aktuelt for dig at ændre dette. Tidligere studerende, som vil genindskrives, benytter samme skema og udfylder blot udvalgte punkter (fremgår i skemaet). Kontakt uddannelseslederen for at få en individuel vejledning.
Du vil kunne eftersende yderligere dokumentation via mail. Eftersendt dokumentation skal sendes til: imt-master@ruc.dk. I emnelinjen skriver du dit navn og ”Optag turistføreruddannelsen”.
De indsendte ansøgninger bliver behandlet efter den 15. juni og du modtager svar på ansøgningen senest den 1. juli. Deltagerprisen betales forud før semesterstarten. Betalingsfristen er den 1. august for efterårssemestrene og primo januar for forårssemestrene.
Der er et begrænset antal studiepladser. I det omfang, der er ledige studiepladser, er det muligt at søge ind senere og eventuelt komme på en venteliste.
-
Diplomuddannelsen til turistfører udbyder enkeltmoduler med opstart i januar 2021.
Ansøgningsfrist for optag på enkeltmodul: 8. januar 2021.
Du ansøger online her
Kontakt: Uddannelsesleder Susanne Haraszuk, 4674 2148 / susanhar@ruc.dk -
-
Der findes forskellige muligheder for at få dækket hele eller dele af prisen for uddannelsen.
Tidligere studerende om diplomuddannelsen til turistfører

Tidligere studerende om diplomuddannelsen til turistfører
Som studerende får man et indgående kendskab til turistbranchen med de mange praktiske øvelser og ekskursioner. Vi vænnes hurtigt til at få vores daglige gang i Dronningens Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot og forrest i guidesædet i bussen, så når vi er færdiguddannet, er vi faktisk klædt på til at starte et rigtigt guidejob dagen efter.

"At være bevidst om, hvad og hvordan man formidler sin viden til sin målgruppe, er forskellen mellem en professionel turistfører og en ikke-uddannet guide"
Turistføreruddannelsen giver dig hele pakken, hvis du vil arbejde professionelt med turisme og turdesign. Du får redskaber til at sortere, dosere og servere din viden, så dine gæster føler sig godt tilpas samtidig med, at de hører om Danmark og danskerne dengang og nu.

Værdien af gruppe- og projektarbejde fik sin endelige prøve i vores afgangsprojekt ”København gennem Grønne Briller”
Det er blevet en ledetråd i mit arbejde som turudvikler og turistfører. To af os har videreført samarbejdet og skabt virksomheden GreenTouristGuides, hvor vi viser Danmark ud fra et ”Green mindset" med udgangspunkt i de 17 verdensmål - og selvfølgelig ”the Green way” om vi så går, cykler eller kører i elbil med vores gæster.
Turistførere efter uddannelsen
Vi tog springet som selvstændige – og vi fortryder det ikke. Det lyder som en kliché, men det er ikke et job, det er en livsstil.
Turistførere og medejere af Københavnerture
Job og fremtid
De fleste jobs som guide foregår i sommerhalvåret fra maj til oktober måned. Der kommer dog flere og flere turister uden for sæsonen, og med årstidsbestemte events er der jobs året rundt. Guiderne kombinerer gerne turistførererhvervet med andre fleksible jobs, eksempelvis som undervisere eller rejseledere for danske grupper i udlandet.
Færdiguddannede turistførere etablerer ofte egne guidevirksomheder med hver sin specifikke profil. Det sker parallelt med, at turistførerne fortsat påtager sig de klassiske guidejobs for bureauer i incomingbranchen, dvs. de bureauer, der håndterer udenlandske grupper inden for krydstogt-turismen og erhvervsturismen med møder, konferencer og events.
Undervisning
Undervisningen på deltid foregår som workshops fredag og lørdag hver tredje uge. På fuldtid deltager de studerende i workshops to fredage/lørdage over tre uger. Derudover er der fælles temamøder på valgte tirsdage kl. 15-18 (gåhjemmøder).
Turistføreruddannelsen er et fleksibelt studium med blended learning, hvor vi kombinerer undervisning i workshops med fremmøde og IT-baseret undervisning uden fremmøde. Det kan eksempelvis være, at du selv optager en fortælleøvelse på video/mobilen og sender den elektronisk og får feedback efterfølgende.
Undervisningen er en kombination af holdundervisning, forelæsninger, workshops, værkstedsøvelser 'on location' og større projektarbejder. Undervisningen tager i høj grad udgangspunkt i relevant erhvervspraksis og anvendt teori - herunder eksemplarisk undervisning af professionelle kulturformidlere 'on location'.
I undervisningen får du sat din nye viden i spil på studieture med fortælle- og mikrofonøvelser. Halvdelen af undervisningen foregår på Roskilde Universitet, den anden halvdel foregår på kulturinstitutioner, virksomhedsbesøg og mobile studieture med praksisøvelser især i bus, båd, til fods og på kulturinstitutioner.
Uddannelsen består af obligatoriske moduler, valgfri moduler samt et afgangsprojekt, der afslutter uddannelsen. Læs mere om de enkelte moduler på study.ruc.dk
Moduler på turistføreruddannelsen
Studieordning
Studieordning for Diplomuddannelsen til turistfører (pdf)
Hvad er en diplomuddannelse?
Diplomuddannelser er 1-årige videregående voksenuddannelser, der fører frem til en diplomgrad. Niveaumæssigt svarer diplomuddannelser til en bacheloruddannelse. På Roskilde Universitet er diplomuddannelser forskningsbaseret.
Diplomuddannelser er normeret til 60 ECTS point, som svarer til arbejdsindsatsen for et helt studieår.
Diplomuddannelser findes udelukkende som deltidsuddannelse med deltagergebyr og uden ret til SU, men der kan søges om SVU (Statens Voksen Uddannelsesstøtte).
Du kan gennemføre diplomuddannelsen på 1 år på fuldtid eller på flere år på deltid, hvor du kan kombinere studiet med et erhvervsarbejde.