Hvorfor læse Historie
Kalle Kühlmann
Selvstændig historiker, De Røde Fjer
Alt i samtiden trækker på mennesker og samfund, der kom før os. På kandidatuddannelsen i Historie lærer du at analysere og formidle fortidens erfaringer og dermed vise nye perspektiver og handlemuligheder i den tid, vi lever i nu.
Mange søger svar på tidens store spørgsmål, men vi lærer dig at gå et spadestik dybere og spørge, hvordan og hvorfor netop dette spørgsmål er blevet vigtigt nu. Hvad skete der i fortiden, og hvordan bruges de historiske erfaringer i levende mennesker og samfunds fortællinger om sig selv?
Historie er alt det, der skete før i dag, fra vikinger og verdenskrige til velfærdsstat og hverdagsliv, og al denne fortid er til stede og virker i os nu og her, lokalt og globalt. På den måde er historie det mest tværvidenskabelige fag, der findes. Du lærer at inddrage viden og analytiske perspektiver fra en bred vifte af kultur- og samfundsvidenskaber, understøttet af de klassiske historiefaglige metoder. Du skal arbejde med arkivsøgninger, kildematerialer og forskningslitteratur, og du får mulighed for at dykke ned specifikke historiske emner, teorier, problemkomplekser og forskningsfelter i løbet af studiet. Vi arbejder altid problemorienteret, og du har stor frihed til at selv at vælge dine projekter og dermed skabe din egen profil som historiker.
I vores analyser har vi fokus på, hvorfor og hvordan samfund og kulturer forandrer sig over tid, og hvordan fortiden bliver en erindringspolitisk kampplads. Hvem bestemmer, hvad der huskes og glemmes, og hvad vi skal lære af det skete? Vi beskæftiger os med alt fra historiske referencer i krigspropaganda til spørgsmål om historisk autenticitet på film og museer, og vi lærer dig at formidle fortidens fascinerende fremmedhed og dermed vise nye perspektiver for fremtiden.
Som del af studiet vil du have et semester i fællesskab med studerende fra Dansk samt Filosofi og Videnskabsteori. På tværs af de tre fag vil I arbejde sammen om at udforske humanistiske perspektiver på samfund, kultur, erhverv og digitalisering. Det sker bl.a. gennem projektarbejde, hvor I skal inddrage eller samarbejde med en ekstern aktør som fx en privat eller offentlig organisation, forening eller borgergruppe.
Du kan også vælge at gennemføre en praktik hos en af vores mange samarbejdspartnere på fx museer, biblioteker og virksomheder, hvor der er brug for dine kompetencer – eller du kan finde dit eget praktiksted.
Vores studiemiljø er befolket af mennesker, der er gode til at undre sig. Interesserne spænder vidt blandt både studerende og forskere – fra krigshistorie til kulturhistorie og alt ind i mellem – men vi er fælles om en passion for historien som en prisme, der kan kaste lys på nye aspekter af vores samtid.
Du vil møde aktive og engagerede undervisere, der holder af at lære fra sig og som gerne deltager i den offentlige debat om deres fagområder. Undervisningen foregår på små hold, så vi kender alle hinanden godt og mødes også i fx debat- eller filmklubber, arrangeret af de studerende. Du kan også træne dine formidlingsmuskler ved at producere indhold til vores egen YouTube-kanal, Historiekanalen, hvor studerende fortæller om projekter og ny forskning. Kort sagt: Er du nysgerrig, engageret og kan lide at læse og formidle, vil du trives på Historie.
Som kandidat i Historie kan du gøre en forskel i alle virksomheder, som arbejder med historieformidling, kulturarv, undervisning, research, administration og dokumentation. Du kan finde job på museer, arkiver, biblioteker eller andre steder, hvor man formidler og levendegør historien. Du kan også arbejde med dokumentation af samtiden i job indenfor forvaltning, evaluering, rådgivning og administration, hvor der er brug for dine bredere akademiske kompetencer. Endelig er du godt rustet til at varetage alle former for voksenundervisning på fx professionshøjskoler, folkehøjskoler, seminarier og aftenskoler. Uddannelsen kvalificerer dig også til at læse en Ph.d. og forfølge en forskerkarriere.
Vores kandidater får jobs som bl.a.:
1. år | 2. år | ||
---|---|---|---|
1. Semester | 2. Semester | 3. Semester | 4. Semester |
Kursus
Historisk kontinuitet og forandring 10 ECTS |
Kursus
Humanistisk laboratorium 10 ECTS |
Kursus
Historie og teori 10 ECTS |
Speciale
Speciale i Historie 30 ECTS |
Kursus Valgkursus 5 ECTS |
Kursus
Digital kultur 5 ECTS |
Kursus Valgkursus 5 ECTS |
|
Projekt
Metode og empiri 15 ECTS |
Projekt
Humaniora i samfundet 15 ECTS |
Projekt
Teori og historiografi 15 ECTS eller Praktik Projektorienteret praktikforløb på Historie 15 ECTS |
|
Kalle Kühlmann
Selvstændig historiker, De Røde Fjer
Du kan vælge at bruge et semester på at rejse ud med din uddannelse. Enten i praktik hos en af vores partnervirksomheder eller hos en virksomhed, som du selv finder frem til. Du afprøver dine kompetencer, faglige og processuelle, i et job, får værdifulde kontakter og bliver klogere på, om det er en fremtidig karriere for dig. Du kan også vælge at tage et semesters udveksling på et partneruniversitet i udlandet, hvor du kan få internationalt udsyn, erfaring og netværk.
Du bliver en del af et stærkt fagmiljø, hvor du er tæt på forskerne, i dialog om alt fra faglige problemstillinger, mulige metoder og teorier, veje til at skabe nye indsigter og dine ønsker til faglig retning for din kandidatuddannelse. Du bliver en del af et socialt miljø typisk centreret i én bygning på campus, hvor forskere og studerende arbejder dør om dør. Du kommer til at studere inden for universitetets projektform, hvor identifikation af en problemstilling, dybdegående analyser, valg og implementering af metodisk tilgang, samt opstilling af en stærkt teoretisk ramme er dit ansvar under faglig vejledning fra en forsker. Du kommer til at deltage i en række kurser, som udvider dine metodiske og teoretiske viden. I løbet af et semester vil du opstille et væsentligt problem inden for dit fag og udvikle viden til at fremstille videnskabelige argumenter for løsningsmulighed(er). Du får konkret erfaring med den hele videnskabelige proces.
Universitetet er samlet på ét campus. Her er multibaner, fodboldbane, discgolf-bane, naturstier langs sø, vandløb og marker, træningscenter, innovationsværksteder, kantine og biograf. Vores fælles samlingssted hedder StudenterHuset RUC, hvor der er studenterdrevet café og lounge. Både udendørs og indendørs arbejder vi med at gøre campus så bæredygtigt som muligt. Vi har blandt andet nedsat energiforbruget med 38 procent over de sidste 5 år og omlægger til vild natur på vores udearealer.
Prøv Adgangsguiden: Se hvilke kandidatuddannelser på Roskilde Universitet, din bachelor giver adgang til.
Kontakt os, hvis du har brug for sparring om valg af studie, mere viden om indholdet af en uddannelse, eller om ansøgning og optagelse på Roskilde Universitet.
Se om der er aktuelle arrangementer, som kunne være noget for dig. Deltag fx i Åbent hus, se campus og mød undervisere og studerende.