Næsten alle tvangslukkede plejehjem i England er privatejede
Forskere fra RUC, Oxford Universitet og Michigan Universitet har undersøgt konsekvenserne af privatisering af plejehjem i England. Forskerne har kigget på mere end 60.000 tilsynsrapporter for alle plejehjem i England (cirka 30.000) i perioden 2011-2023.
Det er der kommet en forskningsartikel ud af, som netop er udkommet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Lancet Healthy Longevity. Analysen viser, at private profitdrevne plejehjem udgør langt de fleste af de institutioner, der blev tvangslukket i perioden. Helt nøjagtig var 804 ud af 816 lukkede plejehjem private for-profit etablissementer.
”Stort set al den forskning, der bliver lavet i engelsk kontekst, viser, at de private plejehjem klarer sig dårligere. Men alligevel får de en større og større markedsandel. Vores forskningsresultater er også relevante i en dansk kontekst, da der også her er debat om den private sektors fremtidige rolle i ældreomsorgen,” siger Anders Bach-Mortensen, som er lektor ved RUC og postdoc ved Oxford.
Han forklarer, at der i mange år har været stor diskussion om udlicitering i England, men at det kun er gået én vej siden 1990’erne.
Offentlige, selvejende og private plejehjem i England
- I dag er kun omkring 3 procent af plejehjemmene i England kommunalt ejede.
- Cirka 12 procent er selvejende (non-profit).
- Resten (85 procent) er private (for-profit).
”Tendensen i England har været at skubbe på i forhold til privatiseringsreformer med den begrundelse, at det skal være den bedste udbyder, der får opgaven. Men forskningen peger på, at ejerskab faktisk betyder noget, og lidt simplificeret må vi sige, at det ikke virker til, at privatisering har ført til bedre plejehjem,” siger han.
Lær af de engelske problemer
Anders Bach-Mortensen mener, at man i en dansk kontekst bør skele til de engelske erfaringer.
”I Danmark er der stort fokus på især de selvejende institutioners rolle i plejesektoren. Og i England har de faktisk også fokus på selvejende plejehjem, som ofte fremhæves som gode eksempler og en begrundelse for at udlicitere omsorgsopgaver. Men i praksis lader det ikke til, at de bliver tilgodeset, når privatiseringen ruller, og private aktører får opgaverne,” siger han.
Ifølge forskeren tyder resultaterne fra England på, at udlicitering til den private sektor ikke har løst problemerne i sektoren med blandt andet dårlig ledelse og dårlig pleje.
”Forhåbentlig kan den debat, vi er med til at rejse med vores forskning, være med til at skabe en mere evidensbaseret debat om fremtidens omsorg for ældre. For der er kæmpe problemer i England. Ligesom i Danmark er det svært at rekruttere og holde på medarbejdere. Og tilgængeligheden til omsorg er blevet værre og værre i fattige områder af landet, og forskningen peger på, at disse udfordringer kun er vokset som sektoren er blevet udliciteret,” siger han.
Forskerne bag undersøgelsen
Undersøgelsen af konsekvenserne af privatisering af plejehjem i England er udført af lektor i Social Care and Policy ved Roskilde Universitet og seniorforsker ved Oxford Universitet, Anders Bach-Mortensen sammen med Benjamin Goodair (Oxford Universitet) og Michelle Degli Esposti (Michigan Universitet).
Læs forskningsartiklen i Lancet Healthy Longevity.