Studieforløb
Vil du være med til at sikre et velfungerende og demokratisk samfund? På kandidatuddannelsen i Politik og Forvaltning giver vi dig værktøjer til at gøre en forskel i statens og samfundets maskinrum.
Vores samfund er afhængig af velfungerende private, offentlige og civile organisationer og af handlekraftige politiske institutioner. På kandidatuddannelsen i Politik og Forvaltning arbejder vi med værktøjer, der kan understøtte fremtidens demokrati og velfærd.
Politik og Forvaltning er en tværfaglig samfundsfaglig uddannelse baseret på politologi, forvaltning, jura, sociologi og økonomi. Gennem uddannelsen lærer du om værdier, love og regler, organisation og magtforhold i det politiske system, og du undersøger, hvordan politisk-administrative aktører, processer og organisationer håndterer samfundsproblemer i samspil med virksomheder, interesseorganisationer og civilsamfundet. Vi beskæftiger os med temaer som politisk repræsentation, medborgerindflydelse, politisk lederskab, mediernes rolle i politik og holdningsdannelse, embedsværk og organisation, velfærdsstaten, policy-udvikling og evaluering på lokalt, nationalt og internationalt niveau.
Som studerende lærer du forskellige tilgange og teoriers styrker og svagheder, og du får stærke analytiske, metodiske og formidlingsmæssige kompetencer. Du lærer både forskningsmetoder som fx interviews, surveys, dokumentanalyse, observation og eksperimenter, og praksismetoder som fx konflikthåndtering, juridisk sagsbehandling, økonomistyring og projektledelse. Vi klæder dig på til at varetage opgaver som at understøtte politikudvikling og strategisk ledelse, gennemføre analyse- og evalueringsopgaver, lede og facilitere udviklingsprojekter, bistå implementeringsprocesser og medvirke til samarbejde med borgere, virksomheder og civilsamfund.
Via valgkurser og i projektarbejdet får du rig mulighed for at fokusere på de emner, der optager dig mest, og dermed få en selvstændig uddannelsesprofil indenfor politik og forvaltning. Du træner i at tilrettelægge selvstændige projekter, arbejde i teams, indsamle og analysere empiri, koble teori til praksis og formidle dine resultater – alt sammen kompetencer, der gør dig eftertragtet på det arbejdsmarked, der venter dig efter uddannelsen.
På uddannelsen kan du vælge at specialisere dig inden for:
- Demokrati, interessevaretagelse og politisk kommunikation
- Organisation, styring og ledelse
- Velfærdsstat og samfund
Du har også mulighed for selv sammensætte din uddannelse mere bredt inden for Politik og Forvaltning.
Du bliver en del af et aktivt og ambitiøst studiemiljø, hvor vi mødes i vores fælles interesse for politik i alle former. Vi har tradition for tæt kontakt mellem studerende og undervisere, både når vi arbejder sammen i kurser og projekter, og når vi afholder faglige og sociale arrangementer, hvor vi fx inviterer politikere, mediefolk, embedsmænd og debattører til at gøre os klogere på tidens samtaleemner. Du vil opleve, at jo mere du engagerer dig, des rigere bliver dit faglige og sociale netværk. Husk at dine studiekammerater ofte er dit første faglige netværk.
Som kandidat i Politik og Forvaltning kan du gøre en forskel i alle typer virksomheder, der arbejder politisk i bredeste forstand. Du kan sætte rammerne for fremtidens forvaltning i ministerier og styrelser, regioner og
kommuner, og du kan arbejde med interessevaretagelse i f.eks. konsulentvirksomheder, tænketanke, erhvervsorganisationer, faglige organisationer, NGO’er osv.
Vores kandidater får ofte opgaver inden for styring, ledelse, administration, analyse, rådgivning og udvikling. Opgaverne spænder vidt, lige fra at forberede beslutningsgrundlag (lave dataanalyser, fremstille ledelsesinformation og rådgive om strategiske beslutninger), koordinere projekter og indsatser (sikre fremdrift, arbejde med organisation og ledelse) og til at implementere og evaluere politiske beslutninger.
Uddannelsen kvalificerer dig også til at læse en Ph.d. og forfølge en forskerkarriere.
Eksempler på ansættelser er bl.a.:
Bemærk: For at søge optagelse på erhvervskandidatuddannelsen skal du både have en adgangsgivende bacheloruddannelse og relevant beskæftigelse. Se de særlige kriterier:
Beskæftigelseskrav til Erhvervskandidat i Politik og Forvaltning
Bemærk: For at søge optagelse på erhvervskandidatuddannelsen skal du både have en adgangsgivende bacheloruddannelse og relevant beskæftigelse. Se de særlige kriterier. Du skal enten opfylde kriterierne på ansøgningstidspunktet eller senest en måned inden studiestart.
Du kan selv forme din uddannelse ved at specialisere dig inden for:
Her har du fokus på politiske teorier, ideologier og faktiske magtforhold i og på tværs af politik, forvaltning og medier i udviklede demokratier og internationale organisationer – fx EU, regeringer, forvaltninger, parlamenter, politiske partier og vælgere, interesseorganisationer, medier og borgere.
Dit fokus er på de organisatoriske og styringsmæssige rammer, herunder internationale vilkår, som offentlig ledelse foregår under – i lyset af bl.a. stigende forventninger fra borgerne, komplekse samfundsproblemer, ressourceknaphed, globale udfordringer og ønsker om at inddrage borgerne, det omkringliggende samfund og undertiden europæiske eller globale samarbejdspartnere i serviceproduktion og offentlig styring.
Du specialiserer dig med fokus på de politiske og administrative udfordringer for velfærdsstaten, drevet af bl.a. globalisering, demografiske, sociale, og økonomiske forandringer samt politiske kampe, der udspiller sig forskelligt over tid og sted.
Du kan vælge at bruge et semester på at rejse ud med din uddannelse. Enten i praktik hos en af vores partnervirksomheder eller hos en virksomhed, som du selv finder frem til. Du afprøver dine kompetencer, faglige og processuelle, i et job, får værdifulde kontakter og bliver klogere på, om det er en fremtidig karriere for dig. Du kan også vælge at tage et semesters udveksling på et partneruniversitet i udlandet, hvor du kan få internationalt udsyn, erfaring og netværk.
Du bliver en del af et stærkt fagmiljø, hvor du er tæt på forskerne, i dialog om alt fra faglige problemstillinger, mulige metoder og teorier, veje til at skabe nye indsigter og dine ønsker til faglig retning for din kandidatuddannelse. Du bliver en del af et socialt miljø typisk centreret i én bygning på campus, hvor forskere og studerende arbejder dør om dør. Du kommer til at studere inden for universitetets projektform, hvor identifikation af en problemstilling, dybdegående analyser, valg og implementering af metodisk tilgang, samt opstilling af en stærkt teoretisk ramme er dit ansvar under faglig vejledning fra en forsker. Du kommer til at deltage i en række kurser, som udvider dine metodiske og teoretiske viden. I løbet af et semester vil du opstille et væsentligt problem inden for dit fag og udvikle viden til at fremstille videnskabelige argumenter for løsningsmulighed(er). Du får konkret erfaring med den hele videnskabelige proces.
Universitetet er samlet på ét campus. Her er multibaner, fodboldbane, discgolf-bane, naturstier langs sø, vandløb og marker, træningscenter, innovationsværksteder, kantine og biograf. Vores fælles samlingssted hedder StudenterHuset RUC, hvor der er studenterdrevet café og lounge. Både udendørs og indendørs arbejder vi med at gøre campus så bæredygtigt som muligt. Vi har blandt andet nedsat energiforbruget med 38 procent over de sidste 5 år og omlægger til vild natur på vores udearealer.
Prøv Adgangsguiden: Se hvilke kandidatuddannelser på Roskilde Universitet, din bachelor giver adgang til.
Kontakt os, hvis du har brug for sparring om valg af studie, mere viden om indholdet af en uddannelse, eller om ansøgning og optagelse på Roskilde Universitet.
Se om der er aktuelle arrangementer, som kunne være noget for dig. Deltag fx i Åbent hus, se campus og mød undervisere og studerende.