Rubrik #14, 2018

Grønland
ARTIKEL

Spillet om Grønlands uafhængighed er en kamp på ord og jura

Arven fra kolonitiden spøger, milliardinvesteringer fra Kina lokker, og indflydelse hos USA står på spil, når Danmark og Grønland kæmper på lovtekst og retorik om kontrollen med den grønlandske undergrund.

Susana Tosca
ARTIKEL

Når Game of Thrones bliver et fælles sprog til at tale alvor

I en forandret medievirkelighed bliver popkulturelle referencer et fælles sprog, som bevæger sig ud over det fiktive underholdningsunivers og bruges som ramme til at tale om hverdagslivet og alvorlige emner, viser forskning fra lektor Susana Tosca.

Sine Nørholm Just
ARTIKEL

Professor om nyt tiltag fra Finanstilsynet: »Det får mine alarmklokker til at ringe«

10 ÅR EFTER FINANSKRISEN: Myndigheder lokker i dag finansielle entreprenører med hurtig vækst og fleksibelt samarbejde, hvilket står i skarp kontrast til de påpasselige toner lige efter finanskrisen. Vagthunden er blevet medspiller i ord og handling, og det bør tænde advarselslamperne, mener forsker.

IKEA
ARTIKEL

Kampen om tilliden

Kommunikation er rykket helt ind i centrum af alle moderne virksomheders forretning. Det giver både store muligheder og problemer. I en ny bog vil professor (mso) Jacob Dahl Rendtorff gøre os klogere på begrebet virksomheds-legitimitet, som bl.a. handler om kommunikation.

Peter Kjær
ARTIKEL

Leder: Skraldespanden siger »tak!«

RUC’s kommunikationsuddannelse fejrer 40 års jubilæum i år. Det fejres med et friskt udvalg af aktuel kommunikationsforskning i et temanummer af Rubrik - som ledsages af denne leder af Roskilde Universitets prorektor Peter Kjær.

ARTIKEL

Ingen undgår Trump

Amerikanske virksomheders kommunikation bliver – uanset hensigten – i stigende grad tolket som et indspark for eller imod præsidenten. Forskere fra RUC har undersøgt, hvordan Donald Trump præger formidlingskulturen i Guds eget land.

Louise Phillips
ARTIKEL

Forskere gør dialogen mellem sygeplejersker og patienter bedre

Forskere fra RUC og sygeplejersker forbedrer dialogen mellem sygehuspersonale og patienter. Det sker gennem en bedre forståelse af, hvordan det nye buzzword ’samskabelse’ egentlig fungerer bedst i praksis.

Kenya
ARTIKEL

Digitale vidnesbyrd har potentiale – men hvor stort?

Intentionen med borgerdrevet valgobservation er at bidrage til gennemsigtighed og fredeligt demokrati, men det er ikke et redskab uden barrierer, viser forskning fra RUC-lektor Norbert Wildermuth.

Christiansborg
ARTIKEL

Hvem sidder egentlig på magten i Danmark?

Tænketanke og særlige rådgivere har mere og mere at skulle have sagt i dansk meningsdannelse og politik, og det kan være et demokratisk problem, mener lektor i offentlig ledelse og organisation.

smiley
ARTIKEL

Facebook-kommentarer udfordrer Christiansborg

Kommentarer og interaktion på sociale medier er uvurderlige data, som politikere kan bruge til at kigge ned i folkedybet og se, hvad vælgerne mener. Men de er faktisk ikke så lette at gennemskue, som man skulle tro. Forsker fra Roskilde Universitet forsøger at finde hoved og hale i det.