Rubrik #15, 2019
Ansættelsesprøver afbøder uetisk adfærd
Hvis man vil mindske uetisk adfærd blandt ansatte i statsadministrationen i nogle af verdens mest fattige lande, skal man fokusere mere på, hvordan og hvornår man hyrer og fyrer sine medarbejdere. Det konkluderer forsker i offentlig personaleledelse på baggrund af ny undersøgelse.
Vandlopper kan disrupte marin fiskeopdræt
Flere års intensiv forskning på RUC har dokumenteret, at vandloppelarver har et stort potentiale som foderkilde til fisk. Nu går forskningsgruppen bag resultaterne sammen med en nordjysk fiskeproducent i et udendørs storskalaprojekt, der sikrer stabil adgang til vandlopper uanset årstid. Det kan gøre opdræt af varmtvandsfisk til en bæredygtig forretning og sende danskproducerede Yellowtail Kingfish ud til sushirestauranter i hele Europa.
Mellemøstforsker viser os fortidens revolutionære
Sune Haugbølle er med nye kilder og en lang række interviews med kernepersoner, der hidtil har været tavse om deres fortid, i gang med at afdække koblinger mellem den danske og arabiske venstrefløj i 1960’erne og 70’erne. Forskningen kan gøre os klogere på nutidens politiske aktivister i Mellemøsten.
Hvide begpackere tigger også af nød
Kaukasiske begpackers beskrives i syd- og østasiatiske medier som privilegerede samfundsnassere. Men en ny undersøgelse viser, at de rejsende er en heterogen gruppe, som tjener penge på gaden af både lyst og af nød.
Forsker: Vuggestuetvang bygger på mangelfuld sprogforståelse
Loven om, at småbørn fra socialt udsatte boligområder skal i daginstitution min. 25 timer om ugen for at lære dansk tidligere, bygger på en begrænset forståelse af sprogudvikling, siger ekspert.
Hungersnødens gordiske knude
Hungersnød er den måske mest oversete af alle katastrofer. Professor Olivier Rubin har i 10 år forsket i, hvorfor globaliseringen og den teknologiske udvikling ikke for længst har udryddet hungersnød – og hvorfor vi sætter himmel og jord i bevægelse for at redde 12 thailandske drenge i en grotte, men vender det døve øre til, mens hundredtusinder dør af sult.
Leder: Kunsten at være irrelevant
Vi kender ikke fremtidens problemer, og derfor skal vi insistere på at give svar på spørgsmål, som samfundet endnu ikke har stillet endnu, skriver prorektor på Roskilde Universitet Peter Kjær i denne Rubrik-leder.
Sygeplejersker på affyringsrampen
Samfundet og sundhedssektoren er under forandring - og sygeplejerskeuddannelsen under pres. To forskere fra RUC er med, når Rigshospitalet eksperimenterer med, hvordan fremtidens sygeplejersker skal uddannes. Forventningerne til hvad en nyuddannet sygeplejerske skal kunne er for store, og praktikforløbene på klinik er under pres, påpeger forskerne.
Ny forskning: Danske satiretegninger udfordrer læserne mindre, end vi tror
Danske satiretegninger provokerer og udfordrer læserne mindre, end vi tror. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Roskilde Universitet.