-
<i></i>
- Intro
- Bacheloruddannelser
- <i></i>
- Arrangementer
- Studiestart
- Kontakt
-
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- <i></i>
- Nyheder
-
-
UndervisningssprogDansk
-
StudiestartSep
Intro til uddannelsen
Alle mennesker vil gerne have et arbejdsliv, der giver mening, indflydelse og faglig udvikling – men mange har arbejdsliv, der stresser og belaster dem. På kandidatuddannelsen i Arbejdsliv arbejder vi med at forstå, hvad der betinger udviklingen i arbejdslivet. Og vi bliver klogere på, hvordan man kan bidrage til at skabe konkrete forandringer, der kan være med til at skabe bæredygtige arbejdsliv og et bæredygtigt samfund.
På Arbejdsliv får du mulighed for at studere, undersøge og arbejde praktisk med arbejdets betydning for menneskers oplevelse af identitet, mening, sundhed, arbejdsmiljø, trivsel, læring og fællesskaber.
Uddannelsen giver dig viden om arbejdets udvikling og dets betydning for samfund og mennesker. Du lærer at inddrage viden og lave analyser, der går på tværs af individer, arbejdspladser og arbejdsmarkedets love og regler. Du lærer også kritisk at vurdere, oversætte og anvende metoder og værktøjer i arbejdet med at skabe rammerne om bæredygtige arbejdsliv.
Vi er den eneste kandidatuddannelse i Danmark, der fokuserer på arbejdets betydning for mennesker i et samspil mellem individ, arbejdsplads og samfund. Hos os kan du udforske de udfordringer og muligheder, som den konstante transformation af arbejdslivet skaber for mennesker, fx når det gælder teknologiske forandringer, global arbejdsdeling og velfærdssamfundets udvikling. Du lærer både om de hårde og bløde aspekter af arbejdslivet – om regler, institutioner, relationer og identitetsskabelse og alt det, der har betydning for, hvordan mennesker navigerer i deres arbejdsliv.
Ved at gennemføre uddannelsen i Arbejdsliv bliver du i stand til at håndtere individuelle, organisatoriske og samfundsmæssige udfordringer, der spiller en rolle for menneskers arbejdsliv og faglighed.
Din hverdag på studiet
Som studerende bliver du en del af fagmiljøet omkring uddannelsen Arbejdsliv sammen med ca. 150 andre studerende. Gennem projektarbejdet får du nær kontakt med forskerne fra faget, der arbejder med et bredt spektrum af problemstillinger inden for arbejdsliv, som fx læring, anerkendelse og mening i arbejdet, psykisk arbejdsmiljø og teknologiens indflydelse. Vi har til huse i bygning 03 på RUC. Vi arbejder på at skabe et fælles fagligt og socialt inspirerende miljø for både studerende og undervisere/forskere.
Karriere og kompetencer
Gennem uddannelsen i Arbejdsliv opnår du færdigheder, der gør dig i stand til at skabe bæredygtig forandring i arbejdslivet, understøtte menneskers handlemuligheder og bidrage til rammer om meningsfulde arbejdsliv. Du opnår for eksempel kompetencer inden for:
- Forandringsprocesser, tværfaglig facilitering og implementering af tiltag og teknologi
- Håndtering og regulering af arbejdsmiljø og arbejdsforhold
- Personaleledelse, -udvikling og -uddannelse og rekruttering
- Organisationsudvikling, strategi- og ledelsesudvikling
- Analyse og politikudvikling
- Dataanalyse, metodeudvikling og evaluering
- Beskæftigelsesindsatser, fastholdelse og karriererådgivning
Som kandidat i Arbejdsliv kan du gøre en forskel alle steder, hvor man arbejder med at sætte rammerne om det gode arbejdsliv. Du kan bidrage til et konkret arbejdsfællesskab i en virksomheds HR-afdeling, du kan rådgive og udvikle virksomheder eller brancher som del af en konsulentvirksomhed, du kan hjælpe mennesker ind på arbejdsmarkedet som del af en offentlig beskæftigelsesindsats og du kan sætte hjørneflagene for fremtidens arbejdsliv som del af en arbejdsmarkedsorganisation. Uddannelsen kvalificerer dig til at læse en ph.d. og forfølge en forskerkarriere. Typiske jobtitler kan være arbejdsmiljøkonsulent, HR-medarbejder, HR-business partner, tilsynsførende, forandrings- og projektleder, udviklingskonsulent, beskæftigelseskoordinator, arbejdslivsforsker og virksomhedskonsulent.
Folder om uddannelsen
Studieforløb
1. år | 2. år | ||
---|---|---|---|
1. Semester | 2. Semester | 3. Semester | 4. Semester |
Kursus
Det arbejdende menneske i en organisatorisk og social sammenhæng 10 ECTS |
Kursus
Arbejdslivets rammer og betingelser 15 ECTS |
Kursus
Arbejdspsykologi, organisation og læring 10 ECTS |
Speciale Speciale i Arbejdsliv 30 ECTS |
Kursus
Forandringsmetoder 5 ECTS |
Praktik Projektorienteret praktikforløb 20 ECTS eller Kursus Valgkursus Teknologi, sundhed og arbejde eller Mangfoldighed, ulighed og inklusion 10 ECTS og Projekt Litteraturstudie inden for arbejdsliv 10 ECTS |
||
Projekt
Arbejdets udvikling og betydning for mennesker og arbejdsfællesskaber i en organisatorisk kontekst 15 ECTS |
Projekt
Arbejdslivet i dets samfundsmæssige kontekst 15 ECTS |
||
Hvordan påvirker algoritmer og robotteknologi arbejdslivet i fremtidens industri?
Hvilken rolle spiller tværprofessionelt samarbejde for fastholdelse blandt læger, sygeplejersker og terapeuter inden for?
Hvilke styrker og udfordringer ligger der i at indføre 4-dages arbejdsuge?
Hvad er de faglige organisationer fremtidige rolle i relation til platformsøkonomi? (fx distribuering af mad og pakker, rengøring etc)
Hvilke kompetencer er der behov for blandt faglærte i fremtidens grønne jobs?
Hvilken rolle spiller arbejdspladskultur for in- og eksklusionsmekanismer af etniske minoriteter?
Hvordan styrker og udfordrer organisatoriske forandringer oplevelsen af mening i arbejdet?
Hvordan oversættes regulering af arbejdsmiljø til arbejdsmiljøviden i praksis?
Praktik og udlandsophold
Du kan vælge at bruge et semester på at rejse ud med din uddannelse. Enten i praktik hos en af vores partnervirksomheder eller hos en virksomhed, som du selv finder frem til. Du afprøver dine kompetencer, faglige og processuelle, i et job, får værdifulde kontakter og bliver klogere på, om det er en fremtidig karriere for dig. Du kan også vælge at tage et semesters udveksling på et partneruniversitet i udlandet, hvor du kan få internationalt udsyn, erfaring og netværk.
Kandidat på Roskilde Universitet - hvorfor det?
Du bliver en del af et stærkt fagmiljø, hvor du er tæt på forskerne, i dialog om alt fra faglige problemstillinger, mulige metoder og teorier, veje til at skabe nye indsigter og dine ønsker til faglig retning for din kandidatuddannelse. Du bliver en del af et socialt miljø typisk centreret i én bygning på campus, hvor forskere og studerende arbejder dør om dør. Du kommer til at studere inden for universitetets projektform, hvor identifikation af en problemstilling, dybdegående analyser, valg og implementering af metodisk tilgang, samt opstilling af en stærkt teoretisk ramme er dit ansvar under faglig vejledning fra en forsker. Du kommer til at deltage i en række kurser, som udvider dine metodiske og teoretiske viden. I løbet af et semester vil du opstille et væsentligt problem inden for dit fag og udvikle viden til at fremstille videnskabelige argumenter for løsningsmulighed(er). Du får konkret erfaring med den hele videnskabelige proces.
Studieliv
Campus Roskilde Universitet
Universitetet er samlet på ét campus. Her er multibaner, fodboldbane, discgolf-bane, naturstier langs sø, vandløb og marker, træningscenter, innovationsværksteder, kantine og biograf. Vores fælles samlingssted hedder StudenterHuset RUC, hvor der er studenterdrevet café og lounge. Både udendørs og indendørs arbejder vi med at gøre campus så bæredygtigt som muligt. Vi har blandt andet nedsat energiforbruget med 38 procent over de sidste 5 år og omlægger til vild natur på vores udearealer.
Andre kandidatuddannelser - måske også noget for dig?
Tjek din adgang
Prøv Adgangsguiden: Se hvilke kandidatuddannelser på Roskilde Universitet, din bachelor giver adgang til.
Vil du vide mere?
Kontakt studievejledningen
Kontakt os, hvis du har brug for sparring om valg af studie, mere viden om indholdet af en uddannelse, eller om ansøgning og optagelse på Roskilde Universitet.
Mød os
Se om der er aktuelle arrangementer, som kunne være noget for dig. Deltag fx i Åbent hus, se campus og mød undervisere og studerende.